Logo Realitatea.md

Decizia de expertiză a legislației după invalidarea alegerilor locale, votată cu nervi și contraziceri! Candu: „Am multe semne de întrebare!” (VIDEO)

12 Iulie 2018, 15:42 // Politica

Parlamentul va analiza, evalua şi expertiza legislaţia electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. În ședința de astăzi, deputații au aprobat o hotărâre în acest sens, cu votul majorității parlamentarilor prezenți.

Colaj: Realitatea.md

Astfel, Comisia juridică, numiri şi imunităţi va efectua o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. Expertiza se va face  în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor sociale, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate. 

„Această situație este larg dezbătută în societate și a generat o serie de controverse, în special, la capitolul restricțiilor și normelor imperative din Codul electoral și aplicarea corectă a acestor reglementări în practică. Decizia de invalidarea a alegerilor a dus și la adoptarea unei rezoluții de Parlamentul European pe data de 05 iulie 2018”, argumentează autorii proiectului de Hotărâre.

Concluziile şi propunerile Comisiei vor fi prezentate Parlamentului, în termen de 60 de zile. Acestea vor include propuneri de perfecţionare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării inte­grităţii procesului electoral şi consolidării drepturilor electorale ale cetăţeni­lor Republicii Moldova. 

Potrivit Hotărârii,  Comisia juridică, numiri şi imunităţi poate antrena în procesul de expertizare a legislației specialiști din cadrul Secretariatului Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei pu­blice locale şi centrale, de asemenea, poate apela la asistenţa experţilor inde­pendenţi din partea societăţii civile şi inclusiv a celor din străinătate. 

Inițiativa de a expertiza legislaţia electorală aparține unui grup de deputați.  

Această Hotărâre a stârnit mai multe dezbateri și controverse în cadrul deputaților în momentul prezentării acesteia de către Ghilețchi de la tribuna Parlamentului. Astfel, opinia și-au expus-o reprezentanții fracțiunilor PSRM, PLDM, PL și PCRM, unii dintre care au presupus o teorie a conspirației și înțelegerea dintre guvernare și instanța de judecată.

De menționat că președintele Parlamentului, Andrian Candu, a exprimat poziția PDM, menționând că în orice situație, o decizie a instanței de judecată rămâne a fi lege.

„La ora actuală avem un fapt împlinit! Este o decizie a instanței de judecată. Poate este cazul să ne asumăm o responsabilitate întreagă?! Nu vin s apăr instanța de judecată, dar vă întreb, vorbind despre teoria conspirației, voi ați văzut cererea de recurs la CSJ făcută de Năstase, cu încălcarea procedurilor? Nu a invocat nicio motivație și CSJ nici nu a admis-o, fiindcă nu a fost strisă corect! „Juristul Năstase” pe care voi în aduceți pe cal alb în Parlament! Ce ar fi vrut PDM? ca el să meargă la primărie, să se împiedice de mizeria făcută de alți colegi din coaliție și să rămână acolo un an de zile, fără rezultate, iar noi în alegeri să-l arătăm cu degetul. Asta am fi vrut, de asta și ne-am detașat de el și nu am participat la alegeri, și am zis: să se lupte, să vedem. Dar am impresia că lucrați cu el. Voi ați protestat cu el, voi ați făcut cerere de chemare în judecată, voi veniți acum în Parlament cei mai (belîie și pușîstîie) , cum zice domnul Bătrâncea în limba rusă. Iată de ce dragi colegi eu am multe semne de întrebare și asupra instanțelor de judecată dar și asupra legislației. Și aș putea fi de acord cu domnul Ghilețchi de a scoate restricția cu agitația electorală, pentru că toți avem acum Facebook, Odnoklassniki și e ușor a face un îndemn. Știți că acum în SUA se investighează implicarea în alegerile trecute”, a declarat Candu. 

Președintele Parlamentului a subliniat că în anumite situații de invalidare sau excludere din cursă a politicienilor, nimeni nu a spus nimic, dar referitor la această decizie majoritatea se revoltă.

„Vrem să nu să se mai întâmple astfel de, situații. Dar, haideți să vedem mai departe: scoaterea concurentului partidului Shor din cursa electorală, scoaterea lui Usatîi de la parlamentare în 2014, invalidarea alegerilor la Comrat acum nu știu câți ani, niciunul din voi nu a zis nimic. Adică deciziile de judecată de atunci au fost bune pentru că convenea la toți, dar asta nu e bună!”, a conchis Andrian Candu, care la finalul discursului și-a cerut scuze pentru discursul prea emotiv.

Amintim că la 20 mai şi 3 iunie 2018 au avut loc alegeri locale noi, inclusiv alege­rile pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Instanţele de judecată au invalidat alegerile noi pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău şi în baza acestor hotărâri Comisia Electorală Centrală a declarat nul acest scrutin.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile