Logo Realitatea.md

Decizia motivată, prin care au fost invalidate alegerile locale, făcută PUBLICĂ! Cum motivează Judecătoria Chișinău (DOC)

20 Iunie 2018, 18:54 // Actualitate

Judecătoria Chișinău publicat hotărârea motivată a judecătoarei Rodica Berdilo prin care au fost anulate alegerile din 3 iunie și, respectiv, a fost respinsă validarea mandatului primarului ales Andrei Năstase.

Captura video: Realitatea LIVE

Potrivit documentului, la baza deciziei a stat contestația socialiștilor prin care aceștia l-au acuzat pe Andrei Năstase că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor.

În ședința de judecată au fost aduse drept probe postările pe Facebook din 03 iunie cu conținut live video, care au fost calificate de către instanța de apel drept ”agitație electorală și care a avut în total peste 250 000 vizualizări și multe distribuiri”.

De asemenea, aceeași încălcare a fost constată și în cazul candidatului PSRM Ion Ceban, care în ziua alegerilor a îndemnat alegătorii să iasă la vot prin intermediul paginii sale de Facebook, cât și prin intermediul altor surse media.

„Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor”, se arată în motivarea hotărârii.

”După cum rezultă din sursele de informare, accesibile publicului larg, în prezent, mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova folosește internetul zilnic, iar o mare parte consideră internetul ca fiind a doua sursă de informare după importanță după TV. Astfel, instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor, etc.”

Realitatea.md amintește că în seara zilei de 19 iunie 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. La rândul său, primarul ales Andrei Năstase a contestat hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău.

CITEȘTE ȘI:

Pavel Filip, despre invalidarea mandatului primarului ales: A fost bulversată întreaga opinie publică (VIDEO)

Dodon, despre invalidarea mandatului lui Năstase: „A fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care nu s-ar fi isprăvit”

Ceban, despre decizia de a nu valida mandatul primarului ales: E ilegală, dar e în favoarea lui Năstase! „Oricum nu ar fi făcut mare treabă la Primărie” (VIDEO)

Mirare, nemulțumire și declarații răsunătoare! Reacțiile politice, după invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase

Rodica Berdilo, magistrata care a anulat alegerile locale, a obligat Primăria Chișinău să-l repună în funcție pe Igor Gamrețchi

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile