Logo Realitatea.md

Decizie neașteptată luată la Kremlin: Piaţa Roşie, ÎNCHISĂ pentru prima dată publicului, de Revelion

29 Decembrie 2015, 15:31 // În lume

Emblematica Piață Roșie din Moscova, loc de adunare tradițional de Anul Nou, va fi în acest an pentru prima dată închisă publicului de Revelion, au anunțat luni autoritățile orașului, în contextul temerilor privind posibile atentate în capitala rusă.

Foto: darkroom.baltimoresun.com

În piață se adună în general zeci de mii de ruși și turiști care sărbătoresc trecerea în noul an în sunetul clopotelor de la Kremlin, însă în acest an poliția va bloca intrarea în zonă, a avertizat luni șeful departamentului de securitate al orașului, Aleksei Maiorov, citat pe site-ul primăriei.

"Ei vor explica că Piața Roșie este închisă din cauza unui eveniment și că există multe alte locuri pentru a petrece un moment frumos", a precizat el. Autoritățile au explicat această măsură fără precedent prin organizarea concertului de Anul Nou care va fi difuzat în direct pe postul public de televiziune. Numai un public restrâns va putea asista la eveniment, fiind ales în avans, în mare parte de autoritățile locale, potrivit Agerpres.

"Ar fi ca și cum a-i închide Times Square din New York sau i-ai obliga pe parizieni să prezinte o autorizație specială pentru a se apropia de Turnul Eiffel", a comentat fostul ales Aleksandr Kliukin pe postul de radio Kommersant.

Piața Roșie, una din primele destinații turistice din Rusia, este mărginită de zidurile Kremlinului, principala reședință oficială a președintelui rus, și de celebrele magazine GUM. De asemenea, ea adăpostește mausoleul lui Lenin.

Această decizie neașteptată intervine în contextul în care măsurile de securitate au fost întărite la Moscova după prăbușirea unui avion de linie rus în Egipt la finalul lui octombrie soldată cu 224 de morți și atentatele de la Paris de la 13 noiembrie. În prezent, Rusia lansează lovituri aeriene asupra pozițiilor grupării Statul Islamic din Siria.

La intrarea în centrele comerciale au fost instalate recent detectoare de metale, iar agenții de pază din parcări pot cerceta portbagajele mașinilor suspecte.

Turnul de televiziune Ostankino a fost înconjurat cu sârmă ghimpată, în zonele pietonale au fost instalate camere de supraveghere suplimentare, iar poliția patrulează cu câini în metroul moscovit, notează AFP.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile