Logo Realitatea.md

Decizie SURPRIZĂ: PDM pledează pentru un candidat UNIC și pro-european pentru alegerile anticipate din mun. Chișinău (VIDEO)

06 Martie 2018, 11:46 // Politica

Partidul Democrat din Moldova (PDM) nu va înainta un candidat pentru Primăria Chișinău și va susține un candidat unic și pro-european pentru alegerile locale anticipate. Astfel, candidatul unic trebuie să fie identificat de către partidele pro-europene. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele partidului Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal organizat de PDM. 

„Printre cele mai importante subiecte sunt alegerile locale anticipate în Chișinău. Am analizat toate aspectele legate de alegeri, modul în care vom acționa noi. Am luat în considerare opiniile cetățenilor. Sondajele arată că la alegerile anticipate locale Primăria riscă să ajungă în mâinile socialiștilor. Iată de ce astăzi am luat o decizie care urmărește trei obiective de bază: să contribuie la dezvoltarea europeană a capitalei, administrarea Capitalei și să înfrângem socialiștii. De menționat că data alegerilor locale încă nu a fost stabilită. PDM a luat decizia de a susține la alegeri un candidat unic... PAS, PL, PPDA și PPEM. Suntem gata să-i susținem pe cei mai aprigi critici ai noștri, dacă acest candidat va obține susținerea partidelor de dreapta, dacă va arăta că poate înfrânge socialiștii și dacă va putea administra cu succes primăria. Deși PDM are șanse mari de a câștiga alegerile, noi nu vom propune un candidat la alegerile locale, pentru a avantaja candidatul unic. PD a făcut un gest în favoarea candidaturii europene, dar am primit o atitudine arogantă și jignitoare”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Potrivit liderului PDM, ”consensul asupra acestui candidat unic e un test și pentru parlamentarele din toamnă”.

Este important ca dreapta să nu repete gafa din prezidențialele din 2016, când a refuzat și a neglijat sprijinul oferit de PDM. Acea aroganță a dreptei a adus la putere un președinte socialist, antieuropean. Să nu comită aceeași eroare acum, la locale. La alegerile locale din Chișinău, noi clasa politică, trecem un test de maturitate politică, atât în fața cetățenilor, cât și în fața partenerilor de dezvoltare. Un test care vizează nemijlocit și soarta alegerilor din toamnă. Opoziția poate critica în continuare. Vrem să convenim alegerea unui candidat comun pentru a nu pierde Chișinăul”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Reprezentantul desemnat de PDM pentru negocieri cu patidele pro-europene este Vlad Cebotari, vicepreședintele partidului.

Ieri, PPDA și-a desemnat un candidat propriu pentru alegerile locale anticipate, fiind vorba de Andrei Năstase. Totodată, Platforma DA a venit cu îndemnul către Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și către alte formațiuni politice, pentru a susține candidatura lui Andrei Năstase la funcția de primar general al Capitalei.

Recent, Maia Sandu a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că partidul „Acțiune și Solidaritate” își va înainta propriul candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău.

Data alegerilor locale anticipate încă nu a fost stabilită.

Realitatea.md amintește că la 16 februarie curent, Dorin Chirtoacă a anunțat că demisionează din funcția de primar general al municipiului Chișinăului „de dragul democrației”, menționând că „unica soluție pentru capitală în prezent este desfășurarea alegerilor anticipate, care ar trebui să aibă loc până pe data de 20 mai curent, ori, în caz contrar, alegerile nu vor putea fi organizate până în anul 2019.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile