Logo Realitatea.md

Deciziile luate de cele 4 partide privind situația dezastruoasă din agricultură, după prima rundă de negocieri. Nu va fi instituită forță majoră (VIDEO)

13 August 2020, 14:04 // Politica

Grupul de lucru, format din reprezentanții PDM, PSRM, PAS și Platforma DA s-au întrunit în decurs de două zile pe platforma parlamentară, unde au discutat și au aprobat un șir de măsuri, care ar urma să să soluționeze problemele secetei, care a afectat fermierii din întreaga țară.

Astfel, au fost identificate câteva soluții de către Grupul de lucru, deși discuțiile au fost contradictorii și au existat multe divergențe, susțin unii membri ai Grupului de lucru. Pe trei probleme, cele mai grave, s-a reușit o clarificare:

1. Pe finanțare - e nevoie de a simplifica subvenționarea creditelor, fără a fi sustrase din circuitul financiar resursele provenite din credite etc

2. Reeșalonarea datoriilor- este necesar de adoptat legea specială privind reeșalonarea datoriilor. Este vorba de o sumă de până la 3 mlrd lei, care trebuie reeșalonată timp de un an fără penalități și arestarea bunurilor de către bănci.

3. Pe impozite. Agricultorii afectați să fie scutiți pe un an de achitarea impozitelor aferente salariilor prin rambursarea TVA de către stat.

Amintim că, la 11 august curent, PDM, PSRM, PAS și Platforma DA au avut o primă rundă de discuții astăzi la Parlament, unde au discutat subiecte de actualitate, care au afectat Republica Moldova în ultima perioadă, fiind vorba de seceta, care a afectat sectorul agricol, modificările la Codul electoral și pandemia provocată de coronavirus, care a produs schimbări majore în activitățile economice și sociale.

Potrivit reprezentanților fracțiunilor parlamentare PAS, Platforma DA, PDM și PSRM, în cadrul discuțiilor au fost luate deciziile de a crea două grupuri de lucru pe platforma parlamentară, care vor elabora propuneri și inițiative legislative, care să ajute la îmbunătățirea situației în agricultură și consecințelor pandemiei de COVID-19.

Prin urmare, un grup de lucru va fi creat pentru a problema secetei, care a afectat agricultorii și culturile agricole, iar cel de-al doilea grup se va axa pe identificarea soluțiilor pentru sistemul educațional, în condițiile pandemice.

VEZI ȘI:

Citeste tot despre: agricultori, decizii, grup de lucru, PAS, PDM, PSRM
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile