Logo Realitatea.md

Declarația lui Gațcan după plecarea din PSRM: „Se fac intimidări și presiuni asupra membrilor familiei”. Pro Moldova raportează despre un incident la Telecentru (VIDEO)

30 Iunie 2020, 14:55 // Politica

Partidul Pro Moldova condamnă comportamentul profund anti-democratic cu tentă totalitară a conducerii Partidului Socialiștilor, care „confundă instituțiile statului cu proprietatea lui Igor Dodon și utilizează justiția și organele de drept pe post de bâtă politică pentru înfricoșarea celor care nu sunt de acord cu metodele socialiste de administrare a statului și reinterpretare a democrației”. Cu un asemenea mesaj au venit astăzi deputații Pro Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, după plecarea parlamentarului socialist, Ștefan Gațcan, din partid și aderarea la partidul nou creat și condus de Andrian Candu.

Captură Video

Totodată, deputații Pro Moldova, inclusiv Ștefan Gațcan au precizat că după plecarea sa din PSRM s-au început a se face intimidări și constrângeri, atât asupra parlamentarilor, cât și a rudelor, prietenilor și membrilor familiilor acestora.

Nu a terminat bine fostul comunist, actual socialist Vlad Bătrîncea, discursul cu amenințări de asmuțire a justiției asupra deputaților de opoziție, că deja au început amenințările și controalele la clinica privată fondată de Ștefan Gațcan. Centrul Național Anticorupție, condus de fostul consilier al lui Greceanîi și Dodon, au amenințat angajații clinicii, precum și familia cunoscutului medic cu controale și răfuială. Presiuni și calomnii, nu doar publice, dar și la adresa familiilor și a deputaților Pro Moldova sunt făcute din momentul constituirii grupului parlamentar. Sunt concediați membrii familiilor care activau în sectorul public, deputații și apropiații lor sunt filați și amenințați cu răfuială în cazul în care nu vor ceda. Acest comportament laș și totalitar trebuie stopat imediat”, se precizează într-un comunicat de presă al Pro Moldova.

Fracțiunea parlamentară, condusă de Andrian Candu, „face apel la organele de drept și justiție din țară să înceteze să execute comenzile ilegale ale lui Igor Dodon și acoliților săi”. „Cerem ca organele de drept și justiție să acționeze în strictă conformitate cu legislația și să rămână independenți în acțiuni. Totodată, atragem atenția tuturor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și organizațiilor internaționale asupra gravelor derapaje democratice admise de actuala administrație condusă de Igor Dodon și a riscurilor pe care le comportă aceste procese asupra organizării unor alegeri libere și corecte în toamna acestui an”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, deputatul Pro Moldova, Vladimir Cebotari, afirmă că, mai mulți membri ai echipei Pro Moldova, care urmau să ajungă astăzi la Căușeni, au fost nevoiți să se întoarcă, deoarece mașinile în care se aflau au fost stopate sub podul din cartierul Telecentru al Capitalei de către oameni, care deja au fost identificați de către partid.

„Careva dintre colegii noștri au fost opriți sub podul de la Telecentru de către persoane indentificate deja. Au fost stopați în trafic, după care s-au apropiat alte mijloace de transport. S-au făcut mari presiuni, inclusiv amenințări cu răfuieli fizice pentru a se lua anumite decizii. Seamănă foarte mult cu scenele din Бригада sau Бандитский Петербург. Noi anii 90 i-am trecut demult. Ca să nu se repete, la fel ca miile de mesaje cu amenințări adresate colegilor noștri și familiilor lor, vom face o sesizare către organele de drept. Vom indica exact numele persoanelor și așteptăm măsuri exacte. Avem înregistrări video și audio cu cele întâmplate”, a spus Cebotari, în cadrul conferinței de presă.

Și Ștefan Gațcan afirmă că socialiștii prin toate instumentele pe care le dețin au început să facă presiuni asupra sa și a membrilor familiei sale.

Decizia de a pleca îmi aparține numai mie. Timp de trei luni, în parlament, am înțeles foarte multe lucruri. Tentativele mele de a schimba lucrurile nu au fost auzite. De aceea avem ceea ce avem. Personal, în 2009-2010 am gestionat epidemia de H1N1, la Institutul Mamei și Copilului am tratat peste 400 de gravide și niciuna nu a decedat, când în țară au murit peste 14 gravide. Când lucrurile nu stau prea bine sau sunt comise greșeli, este bine să le recunoaștem și pe urmă să nu le repetăm. Nu are sens să îi intimidați pe cei apropiați mie – rude, membri ai familiei, sau prieteni. Decizia de a-mi depune mandatul o voi lua numai eu personal”, a precizat Gațcan.

CITEȘTE ȘI:

Etichetările se țin lanț de socialistul Gațcan după ce a plecat la Pro Moldova! Socialistă: „Putea fi Hippocrates, dar l-a preferat pe Brutus”

 Socialiștii, „foc și pară”, după plecarea lui Gațcan! „Condamnăm încă un act de prostituție politică, condamnăm și proxenetul din afara Republicii Moldova”

Lovitură sub centură pentru socialiști! Un deputat PSRM trece la Pro Moldova. PSRM-PD rămân cu 49 de voturi

Carp, după plecarea din PSRM a lui Gațcan poreclit „omul lui Plahotniuc”, spune că ar mai urma încă doi deputați din coaliție

Ciubuc din numele PDM, despre Gațcan care a migrat de la PSRM la Pro Moldova: „Nu a rezistat tentației și ofertelor grase”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile