Logo Realitatea.md

Declarațiile premierului Pavel Filip în legătură cu protestele desfășurate în centrul Chișinăului

27 August 2018, 14:30 // Actualitate

Premierul Republicii Moldova Pavel Filip a calificat protestele organizate de opoziția extra-parlamentară în centrul Capitalei drept ”nişte manifestaţii ale partidelor politicienilor”, și nu ale societății civile. 

După ceremonia oficială de inaugurare a Zilei Independenței la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, prim-ministrul a declarat presei că manifestațiile organizate ieri, 26 august, în centrul municipiului Chișinău au fost de fapt evenimente ”electorale”, iar în ceeea ce privește cheltuielile pe care Republica Moldova le suportă pentru o zi de proteste, Pavel Filip a spus că acestea se ridică la suma de trei milioane de lei.

”Eu aș porni de la faptul să nu denaturăm prin noțiuni. Consider că noi nu am avut proteste nici ieri, nici astăzi. Ce am avut, a fost o manifestaţie politică, la care au participat acest binom PAS - PPDA, dar și Partidul ŞOR. Îmi pare rău că aceste manifestaţii electorale s-au început prea devreme și mult înainte de alegerile parlamentare. Pe acestă cale vreau să mulţumesc din suflet celor care şi-au făcut datoria și aici e vorba despre instituţiile de forţă care, într-o situaţie destul de complicată, au făcut faţă provocărilor, fără a folosi mijloace speciale și le mulțumesc mult.

Pentru cine nu cunoaște, o zi de manifestaţii electorale, politice costă Republica Moldova în jur de 3 milioane de lei, iar cu acești bani putem face foarte multe lucruri pentru cetățeni. Dacă numărăm minim vreo 10 manifestaţii politice care au fost până acum, o să vedeţi că cu aceşti bani putem dubla hrana pentru copii în grădiniţe, putem majora indemnizaţiile pentru tinerii specialiști care vin să lucreze în educaţie de la 40-120 de mii de lei. Noi oricum vom face acest lucru, doar imi pare rău că aceşti bani sunt cheltuiţi pentru polticienii care vor să-şi facă pe spatele cetăţenilor R. Moldova şi din contul banilor statului să-și facă popularitate. Acest binom PAS și PPDA și-a dorit să blocheze finanţările ţării şi după ce au reuşit acest lucru, au trecut la cheltuiala banului public. Oricare acțiune sau manifestație electorală de asemenea manieră ne costă circa trei milioane de lei”, a declarat Pavel Filip. 

În opinia premierului, cei care au participat ieri la manifestaţie dezbină societatea şi seamană ură: ”Republica Moldova va deveni puternică când cetăţenii vor învăţa să fie mai buni, să fie uniţi, vor zambi şi atunci când toţi vom merge în aceeaşi direcţie. Este o crimă mare pentru politicienii care folosesc oamenii pentru capital politic.Noi nu am avut proteste ale cetăţenilor, dar manifestaţii ale politicienilor. Şi Partidul Democrat poate face acest lucru, avem mult mai mulţi susţinători, dar vrem sa fim un partid serios cu responsabilitate pentru ţară". 

Fiind întrebat despre oficialii păziți de forțele de ordine, premierul Pavel Filip a declarat că principalul scop a fost de a asigura ordinea și securitatea publică. 

CITEȘTE ȘI:

Ruslan Codreanu, despre dispoziția în baza căreia au fost evacuați protestatarii: „Este una de rutină, care se semnează în fiecare an”

Candu comentează protestele din PMAN și acțiunile de dimineață ale poliției (VIDEO)

Dodon despre protestele din PMAN: „Este o rușine pentru democrație”

Candu, Dodon și Filip au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare cu huiduieli și strigătele mulțimii (VIDEO)

NO COMMENT Protestatarii ”ACUM”, filmați cum arată semne obscene de Ziua Independenței (VIDEO)

(video) Scandal în centrul Capitalei. Protestatarii, evacuați forțat de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Polițiștii au format cordon de apărare

Explicațiile poliției, după incidentele de dimineață: Am somat protestatarii, având la bază o dispoziție a Primăriei Chișinău

Cetățenii nemulțumiți de acțiunile poliției din timpul protestului pot depune plângere. Anunțul SPIA al MAI!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile