Logo Realitatea.md

Declarația comună a Germaniei, Franței, Poloniei, Suediei și Regatului Unit pentru Republica Moldova

11 Iunie 2019, 07:35 // Actualitate

Țările europene - Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia și Suedia - au emis o declarație comună cu privire la situația politică din Republica Moldova.

„Am luat act cu atenție despre cum evoluează lucrurile în Republica Moldova. În urma alegerilor parlamentare, o majoritate parlamentară aleasă democratic a luat decizii importante, printre care și învestirea unui Guvern. În actuala criză constituțională, ne exprimăm suportul pentru Parlamentul din Republica Moldova - reprezentant al poporului, acolo unde este cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate”, se menționează în declarație.

Amintim că în prezent țara noastră are guvernare duală. Pe deoparte, a fost încheiat un acord temporar între PSRM și Blocul ACUM pentru un Parlament funcțional. Zinaida Greceanîi a fost aleasă în calitate de speaker, iar Maia Sandu - în calitate de prim-ministră, fiind respectiv învestit și Guvernul.

Pe de altă parte, însă, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale decretele semnate de șeful statului Igor Dodon, motivând că termenul-limită a fost 7 iunie 2019. Mai mult, el a fost suspendat, iar atribuțiile sale au fost exercitate temporar de prim-ministrul în exercițiu și deputatul democrat Pavel Filip. Cel din urmă a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

ULTIMELE ȘTIRI LA ACEST SUBIECT:

(VIDEO) PDM: Facem o invitație la dialog fracțiunilor pentru a găsi o soluție privind blocajul juridic

Decizia PSRM și ACUM în legătură cu invitația la dialog făcută de PDM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile