Logo Realitatea.md

Declarația de presă a grupului de presă „Realitatea”

01 Iunie 2020, 11:32 // Opinii si editoriale

Despre oameni…

Cu referire la articolul Scrisoarea care bulversează: „Oamenii mor nu de Covid, ci din cauza unui sistem medical putred”. Istoria unei familii din Chișinău, grupul de presă „Realitatea” face următoarea declarație.

Decizia de a publica această scrisoare a fost asumată. Realitatea.md a solicitat reacția conducerii Spitalului clinic municipal „Sfânta Treime”, inclusiv lista medicilor vizați și continuă documentarea acestui caz. Este de menționat că în articol nu a fost publicat niciun nume, pentru că Realitatea.md este o instituție media care aplică în activitatea zilnică obiectivul de informare corectă și echidistantă a societății, având la bază principiile deontologice ale jurnalismului. 

Prin publicarea acestei scrisori, am vrut să subliniem două aspecte ale realității:

  • Ce se întâmplă cu un om care a venit după ajutor medical, este suspectat de Covid-19 și trebuie să aștepte cel puțin șapte ore rezultatele la test, înainte de a fi asistat medical?

Am identificat o problemă de sistem, constatând că în cazul unei eventuale supoziții de infectare cu Covid-19, inclusiv în cazul oamenilor care sunt în stare de urgență, nu se intervine până la obținerea rezultatului testului la Covid, ceea ce poate duce la decesul subit al acestora.

  • Al doilea aspect este atitudinea stigmatizantă. De ce eventual un om care se presupune că a consumat substanțe narcotice nu ar avea dreptul la ajutor medical?
    (nota redacției: Protagonistul articolului nu este nici măcar fumător și nici consumator de substanțe narcotice în virtutea profesiei sale.)

Totodată, constatăm că, de fapt, prin reacțiile la articol (în special pe rețelele sociale), a fost identificat un al treilea aspect care se referă la oamenii care s-au interesat detaliat și s-au expus cu insistență cu referire la acest caz - niciunul dintre ei nu s-a interesat cum se simte protagonistul articolului. Mai mult, unele persoane publice (cu statut de experți și nu doar) au lansat mesaje acide, inclusiv de instigare la ură și blamare a protagonistului și a grupului de presă „Realitatea”. Îi îndemnăm să examineze cazul în complex și nu prin prisma subiectivă sau a relațiilor personale cu reprezentanții spitalului sau a sistemului medical.   

Realitatea.md este solidară cu medicii și lucrătorii medicali, precum și apreciază înalt dedicația și efortul eroic al tuturor celor care sunt implicați în salvarea vieților omenești.

De asemenea, pentru că ne pasă de fiecare viață omenească a cetățenilor Republicii Moldova, considerăm iminent necesară elaborarea unor proceduri care să asigure intervenția în cazul oamenilor care sunt în stare de urgență și cu supoziție de Covid-19.

Reiterăm, Realitatea.md va sta aproape de subiect.

Anterior, serviciul de presă al Spitalului ne-a comunicat că: „se efectuează anchetarea internă a cazului”.

Între timp, familia protagonistului a depus o plângere la Procuratură.

Despre rezultatele ambelor acțiuni vom comunica pe parcurs.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile