Logo Realitatea.md

Declarația Ministerului de Externe de la Chișinău, în contextul conflictului de la frontiera azero-armeană: Pledăm pentru suveranitatea Azerbaidjanului

14 Iulie 2020, 14:33 // Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova urmărește cu îngrijorare evenimentele de la frontiera azero-armeană, unde în ultimele zile au avut loc ciocniri armate, soldate inclusiv cu pierderi de vieți omenești.


Astfel, MAEIE exprimă condoleanțe familiilor celor căzuți și face apel către părțile implicate să se abțină de la aplicarea forței, să depună în continuare eforturi sporite pentru evitarea escaladării situației și revenirea la formatul de negocieri în cadrul Grupului de la Minsk sub egida OSCE.

Republica Moldova se pronunță pentru soluționarea pe cale pașnică a situației de conflict în baza respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan, în granițele sale recunoscute internațional.

Precizăm că, cel puțin patru soldați azeri au fost uciși în urma conflictului cu tancuri și artilerie care se petrece de două zile la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Conflictul între cele două foste state sovietice asupra teritoriului Nagorno-Karabakh rămâne fără rezolvare, însă luptele recente s-au dus în Tavush, o zonă aflată la nordul teritoriului disputat.

Armata din Adzerbaidjan a anunțat patru morți, însă și distrugerea unei fortificații armene și a unor sisteme de artilerie. Armenia nu a anunțat victime.

Cele două foste state sovietice au purtat un război în perioada 1988 – 1994, când Armenia i-a susținut pe etnicii armeni din enclava Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan.

În cadrul unei întâlniri de urgență de luni, președintele azer Ilham Aliyev a spus că "Armenia va purta întrega responsabilitatea pentru această provocare". În același timp, Armenia a acuzat Adzerbaidjan că "a folosit sisteme de artilerie într-un atac cu scopul de a captura poziții armene".

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile