Logo Realitatea.md

Delegația UE a inaugurat un nou Centru de informare a Uniunii Europene la Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău

30 Noiembrie 2017, 16:45 // Societate

La Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău (UST), a avut loc lansarea oficială a Centrului de Informare al Uniunii Europene (CIUE), onorat de prezența luiEduard Coropceanu, rectorul Universității și a dnei Olga Beinarovica, consilier politic în cadrul Delegației UE la Chișinău. CIUE, deschis pe lângă Catedra Științe Sociale, va oferi publicului posibilitatea de a primi și accesa materiale oferite gratuit de către Biroul de Publicaţii al Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg (eubookshop.eu). 

„Centrele de Informare ale UE constituie surse valoroase de informare despre Uniunea Europeană. Dezvoltarea unei asemenea rețele pe întreg teritoriul țării, precum și suplinirea acesteia, cu centrul deschis astăzi, demonstrează încă o data utilitatea parteneriatelor stabilite cu Delegația UE în beneficiul publicului larg. Informația disponibilă pe platforma este oferită gratuit, atât în forma electronică, cât și tipărită”, a declarat Olga Beinarovica, consilier politic în Secția Politică, Presă și Informare din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Scopul activității CIUE, deschise cu suportul Delegației UE în Republica Moldova, este de a oferi cetățenilor acces liber şi gratuit la informații și publicații oficiale despre Uniunea Europeană. Materialele oferite de platformă sunt destinate publicului larg, inclusiv:

  • studenților și cadrelor didactice, drept resurse informaționale, disponibile în mai multe limbi europene, necesare pentru desfășurarea procesului de instruire în învățământul superior; 

  • funcționarilor publici și oamenilor de afaceri, reprezentanților societății civile pentru documentarea privind regulile de funcționare UE, inclusiv legislație și cultură antreprenorială. 


Astfel, Centrele de Informare ale UE oferă o gamă largă de informații şi literatură, din domenii precum: istoria UE, drepturile omului, materiale didactice pentru copii, presă de specialitate, tratate internaționale, hărți, benzi desenate, ș.a., dar și o gamă vastă de informații despre programe şi instrumente UE dedicate ţărilor ce fac parte din Parteneriatul Estic și Vecinătatea UE, inclusiv R. Moldova.

În prezent, în Republica Moldova, funcționează 21 Centre de Informare ale Uniunii Europene, în diferite localități, inclusiv la Bălţi, Cahul, Comrat, Soroca şi Ungheni. În Chișinău activează opt Centre, dintre care unele sunt găzduite de alte universități ca: ASEM, USM, USMF, ULIM, acum și UTS. Centrele de Informare ale UE sunt găzduite, de regulă, de instituții de învățământ ori bibilioteci, și sunt accesibile publicului larg.

Noul Centru de Informare al UE poate fi vizitat pe adresa: mun. Chișinău, str. Ghenadie Iablocikin 5, et. 2. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile