Logo Realitatea.md

Demisii din GUVERN la Londra, în semn de protest faţă de acordul de Brexit

15 Noiembrie 2018, 17:56 // În lume

Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, a demisionat joi în semn de protest faţă de acordul cu UE anunţat de premierul Theresa May, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters. Gestul său a fost urmat la scurt timp de cel al ministrului Muncii, Esther McVey şi al altor subsecretari de stat. Pentru a explica termenii ieşirii Marii Britanii, negociaţi cu UE, premierul Theresa May s-a aflat, ulterior, în Parlamentul britanic.

Ranil Jayawardena, secretar parlamentar privat în cadrul Ministerului Justiției, și-a dat demisia, afirmând că acordul de Brexit anunțat de premierul Theresa May „nu oferă un Brexit echitabil și bun”, informează cotidianul The Guardian, potrivit mediafax.

Pe lângă Jayawardena, în urma anunțului Theresei May au mai demisionat Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, Esther McVey, ministrul pentru Muncă şi Pensii, Suella Braverman, subsecretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Brexit, și Shailesh Vara, ministru de stat pentru Irlanda de Nord.

Theresa May a prezentat parlamentarilor de la Londra detalii ale acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, înțelegere contestată de numeroși parlamentari și care deja a provocat demisia câtorva miniștri. May a afirmat că Uniunea Europeană a făcut concesii şi susţine că nu a existat nicio alternativă la mecanismul de protecţie inclus în acord, element criticat de numeroşi politicieni conservatori.

May a mai afirmat că Uniunea Europeană nu va negocia un acord privind relaţiile viitoare fără un proiect de înţelegere privind ieşirea M.Britanii din UE.

Premierul britanic a mai declarat că au fost mulţi care i-au spus că ar trebui să renunţe la mecanismul de protecţie, dar susţine că asta ar fi un lucru "iresponsabil".

"Am o responsabilitate faţă de oamenii din toate colţurile ţării noastre şi intenţionez să onorez asta", a afirmat May în discursul său.

Premierul a mai afirmat că "libera circulaţie se va încheia odată pentru totdeauna", astfel că se va introduce un sistem de imigraţie bazat pe "contribuţia la Marea Britanie" a potenţialilor imigranţi.

„M.Britanie continuă să se pregătească pentru posibilitatea ieşirii din UE fără un acord”

Premierul britanic Theresa May a declarat în Parlamentul britanic că Guvernul de la Londra continuă să se pregătească cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord de Brexit, informează cotidianul The Guardian.

"Ne-am pregătit pentru lipsa unui acord şi continuăm să ne pregătim pentru lipsa unui acord pentru că ştim că mai avem încă un stadiu de negocieri cu Consiliul European şi apoi, când acordul va fi finalizat (...) trebuie revină în Camera (Comunelor)", a declarat premierul.

Comisia Europeană a confirmat, miercuri seară, că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord "decisiv" pe tema Brexit.

"Negociatorii Comisiei Europene şi Marii Britanii au ajuns la un acord asupra condiţiilor Articolului 50 al Tratatului UE. Toate aspectele acordului Brexit au fost finalizate şi stabilite la nivelul echipelor de negociere. Acest acord marchează un moment decisiv în negocieri", transmite Comisia Europeană.

După ce va fi aprobat de Consiliul European, acordul va intra în procedura de ratificare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 -0.0383%
USD USD 18.0329 0.2663%
RUB RUB 0.2785 -0.6067%
RON RON 4.2187 0.0166%
UAH UAH 0.6843 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile