Logo Realitatea.md

DEMISII și sancțiuni în cazul decesului de pe Lech Kaczynski! Premierul Filip a cerut dosar penal pe acest caz (VIDEO)

24 Septembrie 2018, 15:20 // Societate

Demisii și sancțiuni în cazul responsabililor de la Servicil 112, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în cazul decesului de săptămâna trecută, de pe strada Lech Kaczynski din Chișinău.

Azi, în cadrul ședinței de la Guvern, premierul Pavel Filip a cerut demisiile următorilor angajați: vicedirectorul CNAMUP responsabil de mun. Chișinău, „pentru organizarea necalitativă a lucrului”; dispecerul de la ambulanță care a preluat acel apel, „pentru că l-a deschis și închis nici nu știu de câte ori, dar nicidecum nu a purces la trimiterea unei ambulanțe” , și medicul de la ambulanță care a venit la chemare, „nu pentru replicile pe care le-a făcut, dar pentru nerespectarea protocoalelor medicale”.

Embed:

În același timp, Pavel Filip a solicitat sancționarea administrativă a altor trei funcționari inclusiv și a secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru faptul că nu a reacționat promt și nu a inițiat urgent o anchetă pe acest caz, și a directorului Serviciului 112.

Potrivit raportului prezentat de Ministerul Sănătății pe acest caz, ambulanța a venit în 40 de minute nejustificat, or, în acel moment, la centrul de asistență medicală urgentă staționau patru unități de transport, iar în sector se aflau alte zece ambulanțe. 

„Faptul că ambulanța a ajuns în peste 40 de minute e un lucru de neacceptat, caci orașul Chișinău nu este chiar atât de mare. Mai revoltătoare îmi par explicațiile celor de la urgență care mai mult seamănă a bâlbâieli. Au fost chiar tentative de a prezenta informații false care au putut fi conbătute ulterior. Ei au uitat probabil că au GPS pe mașini”, a declarat premierul Filip.

Mai mult, prim-ministrul susține că șoferul a fost pus să mintă în explicația pe care a scris-o. Acesta a spus inițial că s-a stricat motorul și nu putea să accelezere pentru că risca să rămână fără el. „Apoi, ca prin miracol, motorul s-a reparat singur...”, a spus Pavel Filip.

”Un lucru care e și mai dureros - atitudinea nepotrivită a medicilor. Le port un respect deosebit, știu cât e de greu să fii medic, că salariile nu sunt pe potriva muncii etc., dar, în același timp, nu pot accepta că salariul sau munca grea poate fi ca o justificare ca sa nu-ți faci munca calitativ. În cazul de față, atitudinea medicilor, replici de felul: „Ce nu știți în ce țară trăim?...”. Știm în ce țară trăim, în una unde nu toți își îndeplinesc obligațiunile de serviciu”, a punctat premierul.

Totodată, primi-ministrul susține că operatorul care a preluat chemarea era obligat că atribuie „cod roșu” de intervenție în acest caz. 

„Trebuie să lucrați mai bine cu angajații, dacă mai trebuie, să faceți antrenamente, pentru că o greșeală elemenară costă viața unui om”, s-a adresat Filip către responsabilii de Serviciului 112 și CNAMUP.

În același timp, premierul a cerut secretarului de stat Boris Gîlca să sesizeze Procuratura Generală cu privire la acest caz și, dacă oamenii legii vor găsi componente de infracțiune, să fie cercetat penal. 

Amintim că acest caz a vut loc săptămâna trecută, pe 20 septembrie. Niște trecători au văzut cum unui om i s-a făcut rău în stradă și au chemat ambulanța, care a sosit, după nenumărate apeluri, la circa 40 de minute după chemare. Ajunși la fața locului, medicii au constatat decesul. 

La același subiect:

Candu a luat sub control personal cazul decesului bărbatului din cartierul Telecentru. „Voi monitoriza personal evoluțiile...”

Răspunsul de la Serviciul 112, referitor la cazul bărbatului care a murit aseară pe o stradă din sectorul Telecentru din Chișinău

Cazul bărbatului decedat în stradă. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească susține că ambulanța a ajuns în 8 minute

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6895 0.7239%
USD USD 16.6380 -0.1997%
RUB RUB 0.2277 0.7077%
RON RON 4.0732 0.7445%
UAH UAH 0.6012 0.2167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile