Logo Realitatea.md

Democrații consideră că propunerea denunțării acordului semnat cu CSI nu este binevenită

29 Ianuarie 2018, 16:52 // Actualitate

Președintele fracțiunii parlamentare PDM, Marian Lupu, consideră că „nu ar fi înțelept că Republica Moldova să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI)”. Declarația a fost făcută de către Lupu într-un interviu acordat portalului de știri Tribuna, în contextul proiectului de lege înregistrat la Parlament recent de către deputații liberali. 

„Din punctul nostru de vedere, nu e înțelept ca Republica Moldova să se retragă din CSI. E vorba de o structură în care țara noastră este membră din anul 1994 și în cadrul căreia am derulat cu bune rezultate relațiile noastre cu majoritatea statelor ex-sovietice. Există mai multe acorduri în cadrul CSI, iar ele servesc intereselor Republicii Moldova, cetățenilor ei și agenților economici din țara noastră. E suficient să amintesc doar acordul de liber schimb din 2011, semnat la Sankt Petersburg și ulterior ratificat și de Republica Moldova”, a declarat deputatul.

Potrivit democratului, inițiativa PL-ului se poziționează în contextul alegerilor parlamentare din acest an, deoarece proiectul în sine nu e în interesul Moldovei. „CSI rămâne platforma noastră de colaborare cu mai multe țări din Est – și nu mă refer doar la Rusia, dar și la Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan, Armenia și altele. Nu e bine pentru Moldova să se rupă pur și simplu de țările din Est, fiindcă avem și vom continua să avem relații economice cu ele. Cu unele țări din CSI avem relații în creștere (de pildă cu Belarus), cu altele sunt unele probleme (de pildă cu Rusia), dar apartenența noastră la CSI ne ajută să gestionăm mai bine toate aceste lucruri”, a mai spus Marian Lupu.

Realitatea.md aminte că la 18 noiembrie curent, Partidul Liberal a depus un proiect de lege în Parlament privind ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente, în conformitate cu noile viziuni socio-economico-politice ale țării și anume cele de orientare spre spațiul european.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile