Logo Realitatea.md

Demolare sau restabilire? Filarmonica Națională nu este inclusă în registrul monumentelor istorice

26 Septembrie 2020, 16:01 // Societate

În următoarele zile va fi efectuată expertiza tehnică a pereților clădirii Filarmonicii Naționale, iar în funcție de rezultate, se va decide dacă edificiul va fi demolat sau restabilit. Despre aceasta a anunțat Guvernul Republicii Moldova, după o ședință de lucru. De asemenea a accentuat că în cazul demolării complete, aceasta va fi efectuată până la iarnă. Potrivit directorului Agenției pentru Protecția Monumentelor, Ion Ștefăniță, Filarmonica nu a fost afectată în întregime, iar părțile neatinse de incendiu pot fi „menținute într-un nou proiect de reconstrucție”.

Foto: dse.md

Nu este clar ce vor decide autoritățile, însă cert este faptul că Filarmonica Națională nu a fost inclusă în registrul monumentelor istorice. Iar prin urmare, edificiul nu este protejat de stat.

„Nu o veți găsi în registrul monumentelor RM, nici în registrul municipal al monumentelor. Dar partea dreaptă a clădirii, noi considerăm, că are o valoare istorică și are o valoarea arhitecturală. Că nu a nimerit, mă rog, primăria în 95 când a elaborat registrul... să admitem că le-a scăpat din vedere. Dar consider că are o încărcătură istorică și știți și voi clădirea asta o vedeți pe cărțile poștale din perioada interbelică, acolo a fost circul din Chișinău”,ne-a spus Ion Ștefăniță.

Directorul Agenției pentru Protecția Monumentelor ne-a explicat că fisurile de pe pereții afectați de incendiu sunt destul de pronunțate.

„Temperatura înaltă a afectat clădirea la modul serios”.

Dar, potrivit lui, fațada de la linia roșie Varlaam poate fi menținută pentru că nu a fost afectată.

„Cel mai mult a fost afectată sala mare și respectiv anexele din spate. Absolut nu a fost afectat stratul sovietic al clădirii (anexa construită în 1960 sub proiectul lui Valentin Voițehovski), iar partea dinspre strada Eminescu nu a fost deloc afectată și ea poate fi menținută într-un nou proiect de reconstrucție”,a explicat Ion Ștefăniță.

Citeste tot despre: Filarmonica Nationala
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 0.0000%
USD USD 17.0468 0.0000%
RUB RUB 0.2217 0.0000%
RON RON 4.1385 0.0000%
UAH UAH 0.6030 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile