Logo Realitatea.md

Demonstrează că știi bine limba română și primește un premiu bănesc! Detalii despre concursul „Dictare pentru fiecare 2017”

23 August 2017, 12:03 // Societate

Concursul „Dictare pentru fiecare”, organizat tradițional în ajunul sărbătorii Ziua Limbii Române va avea loc anul acesta la data de 26 august, la ora 11:00, la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. La testare sunt invitați toți doritorii, indiferent de vârstă sau ocupație. Cei mai buni se vor alege și cu premii pe măsură.

Foto: Chisinau.md

Astfel, participanții care vor scrie testul pe nota 10 vor fi premiați cu câte 1000 de lei, nota 9 – 700 de lei și nota 8 – 500 de lei. 

Rezultatele testării vor fi făcute publice până la data de 31 august pe pagina web a Primăriei Chișinău: chisinau.md; a Facultății de Litere a USM: litere.md, dar și pe pagina de Facebook a concursului. Numele participanților nu vor fi făcute publice, ci doar numărul testului. 

Câștigătorii concursului vor fi premiați la data de 31 august, în cadrul activităților din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, dedicate Zilei Limbii Române. 

„Textul este unul de dificultate medie, se va verifica în mod special ortografia și punctuația. În principiu, este un text accesibil. Dictarea poate fi scrisă și de elevii de liceu, dar și de oameni mai în vârstă”, a declarat lectora Facultății de Litere a USM Irina Condrea.

Profesoara universitară a precizat că testarea va dura aproximativ o oră, timp în care participanților li se vor explica toate detaliile tehnice și se va face nemijlocit testarea.

Foto: Adriana Cazacu, decana Facultății de Litere a USM

Fiecare participant va primi câte două fișe.Pe prima pagină se va indica numărul lucrării, numele și prenumele și numărul de telefon. Profesorii care vor verifica lucrările nu vor vedea aceste date, or, prima pagină cu datele personale va fi detașată de lucrarea propriu-zisă, potrivit decanei Facultății de Litere a USM, Adriana Cazacu. 

Lucia Culev, șefa Direcției cultură a Primărie Chișinău, îndeamnă participanții să-și memoreze numărul lucrării, deoarece, iar când vor veni să-și ia premiul, să nu uite buletinul de identitate. 

În total, pentru desfășurarea concursului din bugetul municipal al capitalei au fost alocate mijloace financiare în sumă de 200 de mii de lei. Potrivit Luciei Culev, din experiența anilor precedenți, acești bani sunt suficienți pentru procurarea materialelor necesare, dar și premierea câștigătorilor, iar dacă această sumă nu va fi de ajuns, atunci se vor aloca resurse financiare sulpimentare.

Anul acesta concursul se află la a patra ediție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile