Logo Realitatea.md

Departamentul Trupelor de Carabinieri va fi reorganizat. Care va fi structura acestuia

26 Octombrie 2018, 12:58 // Actualitate

Trupele de Carabinieri vor reorganizate şi integrate în sistemul poliţienesc, cu păstrarea statutului militar. Parlamentul a votat, în ședința de ieri, proiectul Legii cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor. Inițiativa a fost susținută, în lectură finală, de 55 de deputați din cei prezenți.

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi principiile de activitate, organizarea şi funcţionarea, atribuţiile şi împuternicirile Inspectoratului General al Carabinierilor, finanţarea şi asigurarea tehnico-materială a acestuia, precum şi statutul carabinierului. De asemenea, este stipulat că, până la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar, în exclusivitate, pe bază de contract.

Personalul Inspectoratului General al Carabinierilor se va constitui din carabinieri încadraţi în serviciul militar, funcţionari publici şi personal auxiliar.

Noile reglementări mai prevăd că Inspectoratul General al Carabinierilor reprezintă autoritatea specializată a statului, cu statut militar, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care are misiunea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei prin executarea atribuţiilor de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice, prevenire şi descoperire a infracţiunilor şi contravenţiilor, protecţie a obiectivelor de importanţă deosebită, prevenire şi combatere a terorismului, asigurare a regimului stării de urgenţă, de asediu şi de război.

Autorii menționează că, în conformitate cu cele mai bune practici ale statelor europene, unde funcţionează sistemul poliţienesc dual, Inspectoratul General al Carabinierilor, pe lângă competenţele de asigurare a ordinii publice, va fi abilitat cu atribuţii de constatare a contravenţiilor și de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Structura va fi administrată de un Comandament General, iar şeful acestuia va fi numit de Guvern la propunerea ministrului de Interne. 

Noua lege va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile