Logo Realitatea.md

Deputații și-au dat votul pentru proiectul privind sistemul unitar de salarizare

15 Noiembrie 2018, 15:29 // Economie

Va fi instituită o grilă unică de salarizare pentru toate autorităţile şi instituţiile publice. Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și l-a votat în I lectură.

Foto: parlament.md

Proiectul stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile şi procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcţiilor din sectorul bugetar. Caracterul unitar se va aplica tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul bugetar, iar salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Noile reglementări definesc salariu lunar ca retribuţie bănească care include salariul de bază şi toate sporurile, premiile şi alte drepturi salariale acordate suplimentar fiecărei categorii de personal din sectorul bugetar. Salariu de bază va fi un element din partea fixă a remuneraţiei lunare la care are dreptul personalul din unităţile bugetare, corespunzător clasei de salarizare, în funcţie de categoria de calificare și vechimea în muncă. Treaptă de salarizare va include nivelul salariului de bază raportat la vechimea în muncă.

Proiectul instituie Registrul funcţiilor din sectorul bugetar care va cuprinde 8 grupuri ocupaţionale  de activitate bugetară, codificate cu litere. Printre acestea sunt administraţie publică, justiţie, apărare naţională,  ordine publică şi securitate a statului, învăţământ şi cercetare, cultură, tineret şi sport, asistenţă socială şi sănătate etc. Autoritatea responsabilă de gestionarea Registrului este Ministerul Finanţelor.

Una din garanţiile sociale ale noului sistem de salarizare vizează păstrarea venitului salarial total, în cazul în care conform noilor reguli de salarizare angajatului i se stabileşte un salariu mai mic decât cel deţinut anterior.

Valoarea minimă de referinţă pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1.500 lei pentru majoritatea categoriilor de angajaţi în sectorul bugetar. Către anul 2021 se preconizează o creştere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55% - celor din bugetele locale.

Noul sistem se propune să intre în vigoare la 1 decembrie curent.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar urmează a fi votat în lectură finală.

VEZI ȘI:

(VIDEO) Din ianuarie, peste 41 mii de medici care sunt finanţaţi de CNAM vor primi salarii mai mari. De majorări vor beneficia și pensionarii

Salarii mai MARI pentru bugetari. Guvernul a aprobat reforma salarizării

Niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decât în prezent. Precizările lui Armașu privind reforma salarizării

Pavel Filip, despre reforma salarizării: Nu este o lege simplă despre majorare de salariu – este o lege care vine să facă ordine în sistemul de salarizare bugetar

O nouă reformă a PDM. Circa 150 de mii de bugetari vor primi salarii majorate cu până la 90%, din luna decembrie (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile