Logo Realitatea.md

Deputații PAS și PPDA au depus o moțiune simplă asupra activității Ministerului Afacerilor Externe

13 Februarie 2020, 10:44 // Politica

Blocul ACUM, PAS și PPDA au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă asupra politicii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, solicitând mai multe explicații de la ministrul, Aureliu Ciocoi.

Deputații Blocului ACUM îl acuză pe ministrul Afacerilor Externe de faptul că execută ordinele șefului statului, Igor Dodon, ce politică externă trebuie să ducă și nicidecum nu se ghidează de prevederile Constituției.

De asemenea, parlamentarii îl acuză pe Aureliu Ciocoi de declarații iresponsabile și politici anticonstituționale, atunci când a declarat că „rușii au intervenit în Războiul de pe Nistru pentru a opri vărsările de sânge” și nicidecum nu este ca stat agresor.

Potrivit textului moțiunii simple, procesul de integrare europeană este mimat de actuala guvernare și este în regres. În acest sens, Blocul ACUM au venit cu următoarele solicități:

1)   Audierea Ministrului de Externe și Integrării Europene în legătură cu poziția Ministerului care se referă la evenimentele din 1992.

2)    Audierea Ministrului de Externe și Integrării Europene în legătură cu politica externă ce se referă la obiectivul nostru de integrare europeană și reconfirmarea obiectivului și aspirațiilor noastre de aderare la spațiul comunitar.

3)    Explicații deputaților, veteranilor de război, cât și întregii societăți vis-a-vis de poziția Republicii Moldova pe plan internațional față de problema Regiunii Transnistrene și implicit față de conflictul de pe Nistru.

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a făcut o declarație pentru presă, care stârnește scandal printre istorici pe subiectul războiului de pe Nistru din 1992. El a spus că „factologic, armata Federației Ruse a fost dislocată în estul Republicii Moldova pentru a interveni în forță și a opri vărsările de sânge”.

Igor Dodon a încercat să-i ia apărarea ministrului, menționând că „ministrul de Externe nu a fost înțeles corect” și că acesta s-ar fi referit doar la așa-numitele trupe rusești de pacificare din zona separatistă și nicidecum la alți militari.

CITEȘTE ȘI:

PAS cere demisia ministrului de Externe, după declarația scandaloasă a acestuia de săptămâna trecută

Ciocoi, după declarația scandaloasă: Îndemn societatea să deschidă ochii și să privească unele adevăruri care sunt nu chiar plăcute

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile