Logo Realitatea.md

Deputații, trimiși în autoizolare de azi și până prezintă testul negativ la COVID-19. Cel puțin un ales al poporului ignoră dispoziția

22 Mai 2020, 15:55 // Politica

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat azi o dispoziție cu privire la stabilirea regimului de autoizolare la domiciliu pentru deputați, începând cu ziua de azi și până la „prezentarea rezultatelor negative a testului la COVID-19”. Astfel, vor fi obligați să efectueze testul privind prezența COVID-19 din banii proprii. Din prima zi este clar că cel puțin un ales al poporului nu respectă dispoziția Zinaidei Greceanîi.

Potrivit dispoziției, deputații în Parlament sunt obligați să asigure respectarea regimului de autoizolare sub propria răspundere și să prezinte rezultatele testelor efectuate.

Decizia vine după ce deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a fost depistat pozitiv la coronavirus, potrivit declarației făcute în plenul Parlamentului de către Dumitru Diacov, președintele Fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM).

La recomandarea președintei Parlamentului testarea deputaților urmează a fi efectuată din resursele personale ale parlamentarilor.

Amintim că autoizolarea la domiciliu este obligatorie pentru persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată, urmând a fi cu o durată de 14 zile. În cazul deputaților, aceasta poate dura mai puțin, în cazul în care vor efectua testul, iar probele vor fi negative.

Deși nu cunoaștem dacă a efectuat testul și prezentat rezultatul, cel puțin un deputat nu respectă dispoziția Zinaidei Greceanîi. Este vorba despre vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, care în aceste momente participă la acțiunea de protest în fața Curții de Apel Cahul unde are loc o nouă ședință de judecată în dosarul liderului formațiunii, Ilan Șor.

„Fracțiunea Partidului ȘOR a cerut încă la ședința de ieri ca deputații PDM, care au intrat în contact cu Eugeniu Nichiforciuc, după cum a recunoscut chiar Dumitru Diacov, să respecte regimul de autoizolare. Conducerea Parlamentului nu a considerat această acțiune drept una necesară, sugerând că nu există niciun pericol. Nici Marina Tauber, nici alt deputat al Partidului ȘOR nu a contactat cu Eugeniu Nichiforciuc sau cu vreun alt deputat din PDM. Ar trebui să stea în izolare cei de la PDM și PSRM”, este reacția Partidului Șor.

Amintim că, conform hotărârii Biroului Permanent de miercuri, Parlamentul urma să se întrunească în ședințe plenare în zilele de joi și vineri, 21-22 mai și 28-29 mai. După ce la ședința de ieri s-a aflat despre infectarea a cel puțin unui deputat (care a lipsit de la ședința de ieri), serviciul de presă al Parlamentului a anunțat că, în legătură cu epuizarea ordinii de zi pentru perioada 21-22 mai, Parlamentul nu se va întruni azi în ședință. Deocamdată însă nu este foarte clar dacă va avea loc ședința de săptămâna viitoare.

Vedeți și: (VIDEO) Protest la Curtea de Apel Cahul. Cer transparență în dosarul lui Ilan Șor! Judecătorii nu permit filmarea în timpul ședinței de judecată

Parlamentul revine la ședințele în plen, dar cu noi reguli. Sala va fi aerisită după fiecare două ore de dezbateri

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile