Logo Realitatea.md

Deputat ACUM despre cele 500 mln de dolari promise de ruși. „Dați-mi un exemplu al unei țări căreia Rusia i-a acordat credit sau grant”

21 Noiembrie 2019, 10:43 // Politica

După ce ieri seara, la întoarcerea din Federația Rusă, premierul Ion Chicu a anunțat că autoritățile moscovite vor oferi un credit în sumă de 500 milioane de dolari Republicii Moldova, fără a indica anumite condiții, or cum se va realiza acest lucru; astăzi deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, se întreabă cum e posibil de realizat acest lucru, dacă practic rușii nu oferă credite nimănui direct în conturi, cu excepția anulării unor datorii.

„Despre așa-numitul credit pe care Chicu l-a convenit în cadrul vizitei sale la Moscova: Dați-mi un exemplu al unei țări din lume căreia Rusia i-a acordat credit sau grant. Dar credit real – adică bani veniți în conturi – și nu anularea datoriilor istorice (cazul Coreei de Nord și a Cubei)”, se întreabă Litvinenco, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Totodată, deputatul zice că astea sunt promisiuni deșarte ca cele făcute de către ruși și în perioada guvernării comuniste. „Promisiuni și declarații deșarte că vor acorda credit (cazul RM de pe timpul lui Voronin în anul 2008-2009 și a Ucrainei de pe timpul lui Ianukovici în anul 2013). Reduceri de tarife la gaze naturale sau alte scheme de acest fel nu veți găsi, pentru că ele nu există. Nu trebuie să fii mare economist ca să-ți dai seama că e un nonsens asta – Rusia este o țară aflată în recesiune, ea nu are bani nici pentru finanțarea proiectelor proprii, nu are bani pentru finanțarea teritoriilor ocupate (Crimeea), cu atât mai mult nu are de unde să ofere credite Republicii Moldova. Deci sunt niște declarații iresponsabile a unor oameni care sunt disperați cum să-i asigure lui Dodon câștigarea celui de-al doilea mandat de „pâșâdinti”, a conchis Litvinenco.

De aceeași părere este și colegul lui Litvinenco, Dumitru Alaiba, care menționează că acest credit este doar la nivel de speculații și nu se știe dacă va fi totuși oferi, iar chiar dacă se va ajunge la asta, atunci „autoritățile trebuie să fie atente la condițiile rambursării acestuia”.

Amintim că, ieri seara, premierul Ion Chicu a anunțat, după ce a revenit în țară din deplasarea în Federația Rusă, că autoritățile ruse ne vor oferi un credit, însă a evitat să concretizeze în ce condiții, sub care rată de creditare și pe ce perioadă de timp. Potrivit lui banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile