Logo Realitatea.md

Deputat liberal-democrat rus cere independența Transnistriei (DOC)

06 Martie 2014, 14:51 // Actualitate
// Autor:  
Maxim Pulber

Deputatul din partea Partidului Liberal-Democrat al Rusiei, Roman Hudeakov, s-a adresat cu o scrisoare locțiitorului ministrului rus de Externe, Grigory Karasin, în care cere examinarea posibilității de recunoaștere a independenței regiunii transnistrene, cu posibilitatea integrării ulterioare în Federația Rusă.

Hudeakov, care este și responsabil de Moldova șu regiunea transnistreană în Duma de Stat a Federației Ruse, face trimitere la situația din Ucraina, care a dus, potrivit lui, la discriminarea totală a populației vorbitoare de limba rusă, dar și a unei rusofobii deschise și atentate asupra vieții și integrității cetățenilor ruși. Astfel, deputatul își exprimă temerea, că „o astfel de situație, s-ar putea repeta și în Transnistria, unde locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ruși”.

„Transnistria s-a dovedit a fi încojurată de state ostile, predispuse la rezolvarea întrebărilor prin forță, și riscă să devină victima anexării militare a guvernării proromâne a Moldovei”, subliniază deputatul în adresarea sa.

Solicitat de Agenția IPN, şeful Biroului pentru reintegrare, de la Chişinău, George Balan, a declarat că Rusia recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar iniţiativele unor deputaţi în parte nu pot fi subiect al unor reacţii la Chişinău. Totodată, el a specificat că autorităţile de la Chişinău ar putea face comentarii doar în cazul în care administraţia de la Kremlin oficial ar veni cu declaraţii de recunoaştere a teritoriului transnistrean ca stat independent.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile