Logo Realitatea.md

Deputată ACUM: Coaliția PSRM-PDM tot mai vizibilă. Socialiștii și democrații nu au susținut modificările la legea descentralizării (VIDEO)

21 Noiembrie 2019, 11:39 // Politica

Se pare că acordul de coaliție semnat între partidele PSRM și Blocul ACUM nu se mai respectă, iar socialiștii „cochetează” din ce în ce tot mai mult cu deputații din fracțiunea PDM. Cel puțin asta declarat astăzi, o deputată ACUM-istă, Arina Spătaru, în cadrul unei conferințe de presă, referitor la refuzul votului colegilor din PSRM asupra unor proiecte de lege, examinate ieri în cadrul unei comisii parlamentare.

Foto: nordnews.md

Potrivit deputatei, atât deputatții socialiști, cât și cei democrați au refuzat să voteze un proiect de modificare a legii privind finanțele publice locale.

„La ședința Comisiei Administrație Publică, am prezentat proiectul de lege privind modificarea legii cu privire la finanțele publice, unde considerabil mărim bugetele locale. Colegul meu din Bălți, Alexandru Usatîi, cu ceilalți socialiști, democrați, s-au abținut de la vot. Au votat „pentru” doar deputații din Platforma DA și PAS, iar deputata Partidului „Șor”, Reghina Apostolova, s-a abținut. Deși acest proiect de lege avea avizul pozitiv al Guvernului și al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM)”, a spus Spătaru.

Arina Spătaru a menționat că, potrivit noilor modificări, în anul 2020, bugetele locale și-au putut suplimenta veniturile cu 595,5 milioane lei, dintre care 208,9 milioane lei – din contul modificării cotelor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice, și 386,6 milioane lei – din transferurile cu destinație generală pentru echilibrarea posibilităților financiare. „CALM consideră că, proiectul de modificare a legii privind finanțele publice locale va contribui la consolidarea bazei veniturilor autorităților publice locale și, respectiv, a autonomiei financiare. În acest sens, se estimează că după aprobarea acestui proiect de lege, bugetele autorităților publice locale se vor majora aproximativ cu 12 la sută. De ce s-au abținut de la vot, întrebați-i dumneavoastră, dragi alegători”, a afirmat Spătaru. 

Amintim că, anterior, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a spus că formațiunea nu planifică să facă coaliții: „Nu avem de gând să facem coaliții în legislativ. Partidul Democrat este preocupat acum de reformele interne. Noi avem agenda noastră proprie și am declarat din start acest lucru, de aceea, noi nu judecăm după culoarea unui Guvern sau altul, cu atât mai mult cu cât actualul executiv este unul tehnic și atât timp cât va livra rezultate pentru cetățeni, noi îi vom acorda suportul”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4775 0.0000%
USD USD 17.4538 0.0000%
RUB RUB 0.2827 0.0000%
RON RON 4.0751 0.0000%
UAH UAH 0.7235 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile