Logo Realitatea.md

Deputată în Parlamentul RM, despre asigurarea egalității de gen în politică: ”NU există femei mai bune decât bărbații sau invers”

21 Decembrie 2015, 17:08 // Politica
// Autor:  
Irina Luca

Adoptarea proiectului de lege privind promovarea egalităţii de gen şi creşterea ponderii de participare a femeilor la procesul decizional este unul dintre angajamentele asumate de Republica Moldova față de partenerii externi. De această părere este Mihaela Spatari, deputată în Parlamentul RM, care susține că dacă va fi aprobat în lectură finală și implementat, proiectul va avea un impact pozitiv în special în mediul rural, unde femeile sunt destul de active și vor avea posibilitatea să candideze la funcțiile de consilier local și raional.

Foto: facebook.com

”În primul rând, ar trebui să privim puțin mai larg proiectul de lege 180. Acest proiect vine să asigure egalitatea de gen, acesta fiind și unul dintre angajamentele asumate de Republica Moldova față de partenerii externi. Pe lângă cotele de reprezentare, acesta prevede diminuarea stereotipurilor sexiste, prin modificări la Legea Presei, interzicerea publicității sexiste, acordarea concediului paternal. Unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, adoptate de țările membre ONU la Summitul din septembrie 2015 este asigurarea egalității de gen. Cotele de reprezentare sunt, de fapt, niște măsuri temporare, pentru a atinge inclusiv acest obiectiv. Când acestea vor constitui norme, nu vor mai fi necesare”, a declarat Mihaela Spătari, specialistă în comunicare publică și tânără politiciană în Parlamentul Republicii Moldova, din partea fracțiunii PLDM.

În opinia acesteia, adoptarea şi implementarea prezentului proiect va avea un impact pozitiv în special în mediul rural, unde femeile vor avea posibilitatea să candideze la funcțiile de consilier local și raional.

”Nu cred că există femei mai bune decât bărbații sau invers. Există însă egalitatea de șanse pentru ambele genuri, pentru ca, fiecare să aibă posibilitatea, indiferent de gen, să acceadă la o funcție publică. Această prevedere va avea un impact pozitiv în special în mediul rural, unde un număr mare de femei va avea posibilitatea să candideze la funcțiile de consilier local și raional. Tinerii și femeile sunt două categorii care, dacă le vom încuraja să participe activ la viața comunităților în calitate de consilier local, vor schimba în bine fața localităților din Moldova”, a adăugat deputata Mihaela Spatari. 

Menționăm că Proiectul nr. 180 din 15 mai 2014 are drept scop eliminarea discriminării femeilor şi promovarea implicării acestora în politică. Documentul, votat în prima lectură de Parlament, în vara anului trecut, prevede ca cel puţin 40% dintre membrii Guvernului să fie femei, aceeaşi cotă fiind obligatorie şi pentru listele de candidaţi ale formaţiunilor politice la alegeri, dar şi la formarea Biroului permanent al Parlamentului.

Săptămâna trecută, în adresa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, a fost remisă o scrisoare deschisă către deputați, pentru a-i îndemna să voteze în favoarea proiectului de lege privind promovarea egalității de gen, asigurarea egalității de șanse și prin, urmare, creșterea ponderii de participare a femeilor la procesul decizional în cadrul instituțiilor publice. Documentul a fost semnat de către deputații Alla Dolință (PSRM), Galina Baloș (PCRM), Valentina Buliga (PD), Aliona Goța (PLDM) și Alina Zotea (PL).

CITEȘTE ȘI: 

Participarea femeilor la viaţa publică din RM: Argumentele unui deputat despre asigurarea egalității de gen în politică (DOC) 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile