Logo Realitatea.md

Deputații au refuzat să adopte o Declarație privind încălcarea drepturilor omului în contextul anulării scrutinului din Capitală

05 Iulie 2018, 11:18 // Actualitate

Majoritatea parlamentară a respins inițiativa Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) de a adopta în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului o declarație privind încălcarea drepturilor omului în contextul anulării alegerilor locale noi din municipiul Chișinău.

Potrivit președintelui fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, azi Parlamentul European va dezbate în ședință criza din Republica Moldova, care presupune încălcarea drepturilor omului, a democrației și statului de drept, de aceea Parlamentul de la Chișinău „nu trebuie să tacă”. „Alegerile democratice este unul din pilonii de bază pe care se bazează relația Republicii Moldova cu UE. Tăcerea Parlamentului de la Chișinău poate fi percepută ca o acceptare a celor întâmplate. Nu putem fi duplicitari, spunând una la Bruxelles și alta la Chișinău. Sperăm că fracțiunile care se declară pro-europene vor vota această declarație pentru a nu păta în continuarea imaginea Republicii Moldova și așa pătată în ultimul timp”, a afirmat Deliu.

Deputatul PCRM, Ina Șupac: „PCRM a fost primul partid care în 2012 a spus că Republica Moldova este un stat capturat. Această afirmație se conține și în proiectul rezoluției care va fi discutată în PE. Noi vom susține acest proiect”

Deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea: „Fracțiunea socialiștilor va susține acest proiect pentru că au fost lezate și interesele candidaților noștri. Justiția a depășit cu mult subiectul sesizării, pentru că în orice instanță orice acțiune să fie proporțională cu fapta admisă”.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPEM, Valeriu Ghilețchi: „Tăcerea din partea Parlamentului este inadmisibilă, dar totodată nu este suficient să ne referim la adoptarea unei declarații. Cred că este nevoie de acțiuni. Se cere formarea unui grup de lucru sau să găsim lacunele electorale, ca pe viitor să nu mai avem asemenea derapaje. Aș propune ca astăzi să nu ne grăbim să adoptăm această declarație, dar să ne întâlnim și să vedem cum putem veni cu acțiuni”.

Deputatul PDM, Dumitru Diacov: „Este clar că este o situație neobișnuită pentru noi. Republica Moldova, PDM, Parlamentul sunt într-o situație destul de delicată. Pe de o parte trebuie să reacționăm, dar și să nu ne implicăm în actul justiției. Haideți să privim liniștiți, să vedem ce se va întâmpla a Strasbourg și pe urmă vom acționa”.

Pentru adoptarea dezbaterii unei astfel de declarație în plenul Parlamentului și-au dat votul doar 39 de deputați, fapt ce nu a întrunit numărul necesar, pentru a fi introdusă pe ordinea de zi.

De menționat că în timp ce deputații discutau adoptarea acestui subiect pe ordinea de zi, la Parlament un grup de oameni protestau. După ce acest subiect a fost respins, mai mulți deputați din fracțiunea PLDM și PL au ieșit afară la protestatari, unde i-au informat despre faptul că, majoritatea parlamentară a refuzat să introducă pe ordinea de zi a acestui subiect. 

Citeste tot despre: alegeri, declarație, deputați, Parlament, refuz
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4945 0.8802%
USD USD 17.6942 -0.1862%
RUB RUB 0.2497 0.7667%
RON RON 4.0244 0.8268%
UAH UAH 0.6558 -0.5610%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile