Logo Realitatea.md

Deputații au votat. Va fi creat un grup de lucru, pentru elaborarea modificărilor legislative, ca judecătorii să fie aleși de cetățeni

11 Octombrie 2018, 14:48 // Actualitate

Inițiativa, recent lansată de către liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, privind modificarea Constituției pentru ca judecătorii să fie aleși de către cetățeni, astăzi Parlamentul a votat un proiect de hotărâre, pentru a crea un grup de lucru, care se va ocupa de eleborarea modificărilor legislative.

Foto: Realitatea.md

Astfel, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a fost împuternicită să se ocupe de crearea grupului de lucru, care va fi format din deputați, experți în domeniu – naționali și internaționali, reprezentanții societății civile, reprezentanții Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Electorală Centrală etc.

Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea directă a judecătorilor de către popor urmează a fi prezentat Parlamentului în termen de 30 de zile.

De menționat că, fracțiunile parlamentare a partidelor PL, PLDM, PCRM și PSRM au declarat că nu vor susține aceste modificări și nici nu vor delega reprezentanți în cadrul grupului.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

Amintim că, la briefingul tradițional din această săptămână a PDM, liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a anunțat de inițiativa de elaborare a unor modificări legislative, astfel încât, cetățenii să poată alege judecătorii prin metodă directă.

În prezent, judecătorii sunt propuși în funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce trec probele de concurs, impuse de Colegiul Disciplinar al CSM. Numirea în funcție a magistraților o realizează șeful statului, prin semnarea decretului prezidențial. Totodată, șeful statului poate respinge candidaturz propusă de CSM, dacă are unele incertitudini față de candidatul/a la funcția de judecător.

Judecătorii se numesc inițial în funcție pe un termen de 5 ani. După expirarea acestui termen, aceștia devine automat judecător pe viață (până la atingerea plafonului de vârstă). De asemenea, aceștia au imunitate pe tot parcursul mandatului de judecător.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile