Logo Realitatea.md

Deputații care vor face parte din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CEDO

15 Ianuarie 2021, 17:02 // Actualitate

Deputații Dinu Plîngău (Platforma DA) și Vasile Bolea (PSRM) - primul din opoziție și al doilea din actuala majoritate parlamentară - vor face parte din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova.

Potrivit regulamentului, din Comisie pot face parte doi deputați în Parlament cu studii juridice, care să fie desemnați de către Biroul permanent al Parlamentului și dintre care cel puțin unul să fie din opoziție.

Deputatul Dinu Plîngău a avut și o postare pe Facebook în care a anunțat că a fost ales pentru a fi parte din Comisie: „Am fost delegat în calitate de membru în această Comisie din partea Parlamentului. Pentru a avea un concurs transparent și în urma căruia să avem cea mai bună reprezentanță la CEDO, voi publica periodic informații despre dosarele candidaților și informații despre desfășurarea concursului”.

Este de menționat că președintele Comisiei va fi ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Alți membri: Pavel Abraham (desemnat de Igor Dodon); Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității; agentul guvernamental Oleg Rotari; judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan; Mircea Roșioru (persoana desemnată de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo); judecătoarea CSJ Tamara Chișcă-Doneva; Luiza Gafton și Mariana Timotin de la CSM; Angela Motuzoc, președinta CSP; Gheorghe Leucă, secretarul de stat al MAEIE; Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților; doctor habilitat în drept al USM, Violeta Cojocaru; ex-judecătorul CEDO Stanislav Pavlovschi; Iulian Groza - membru delegat de Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și Nicolai Cheleș - membru desemnat de către Alianța Franceză din RM.

Amintim că 13 candidați au depus dosarele pentru a participa la concurs: Vitalie Gamurari; Alexandru Prisac; Roman Zadoinov; Ion Cojocari; Marin Gurnin; Lilian Moraru; Lilian Apostol; Vladislav Gribincea; Vladimir Grosu; Victor Burac; Gheorghe Mîtu; Eșanu Nicolae și Diana Scobioală. Ședința Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova se va convoca săptămâna viitoare, pe data de 21 ianuarie, la ora 15:00.

Lista candidaților la postul de judecători la CEDO. Nume cunoscute!

A aplicat și fostul purtător de cuvânt al PDM pe timpul lui Plahotniuc

Citeste tot despre: CEDO, Dinu Plîngău, Vasile Bolea
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile