Logo Realitatea.md

Deputații și-au dat acceptul. Proiectul de reformare a Procuraturii Generale a fost votat în prima lectură (VIDEO)

16 Septembrie 2019, 15:08 // Actualitate

Proiectul de reformare a Procuraturii Generale, elaborat de Ministerul Justiției, a fost astăzi susținut de către plenul Parlamentului, în cadrul ședinței de astăzi. Documentul a fost votat în prima lectură cu votul deputaților Blocului ACUM și PSRM.

Scopul proiectului este de a crea o comisie independentă în cadrul Ministerului Justiției care va preselecta candidații pentru funcția de procuror general. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Comisia va fi constituită din 5 membri: ministra Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de președintele Parlamentului.  

Proiectul de lege a fost prezentat în fața deputaților de către ministra Olesea Stamate. Ulterior, deputații au adresat întrebări autorului proiectului, opoziția aducând critice la adresa acestei reforme a Procuraturii, afirmând că „prin astfel de metode se dorește supunerea și politizarea Procuraturii Generale de către actuala guvernare”. 

După runda de întrebări, PDM și Partidul Șor au anunțat că vor vota împotriva acestui proiect de lege. 

VEZI ȘI:

Concursurile publice și soarta lor de a eșua... Ce se va întâmpla cu cel pentru suplinirea funcției de procuror general

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3962 0.0000%
USD USD 17.5906 0.0000%
RUB RUB 0.2716 0.0000%
RON RON 4.0831 0.0000%
UAH UAH 0.7171 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile