Logo Realitatea.md

Deputatul ACUM, care a susținut reducerea TVA pentru HoReCa, explică de ce este necesară majorarea taxei

25 Iulie 2019, 11:19 // Economie

Deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, afirmă că în 2017, fiind la Centrul de politici și Reforme, a susținut reducerea TVA pentru HoReCa de la 20% la 10%. Totodată, deputatul explică de ce este nevoie majorarea taxei la moment.

„Este, de asemenea, adevărat că am fost dezgustat de modul în care fosta guvernare PD a decis să promoveze această reducere a TVA la 10% pentru HORECA - la pachet cu controversata și criticata amnistie fiscală. Întreaga reformă, inclusiv reducerea TVA, nu a fost consultată nici cu FMI, nici cu ceilalți parteneri. Iresponsabil comportament.

Mai e adevărat și faptul că avem o gaură de un miliard de lei în buget. Astea-s cheltuielile cu miros electoral, planificate în buget de Partidul Democrat, care nu au o acoperire financiară. Pur și simplu au planificat cheltuieli fără să știe de unde vor lua banii. Iresponsabil și neprofesionist”, scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Deputatul crede că o cotă TVA redusă pentru HoReCa este o măsură eficientă de a scoate sectorul din economia neoficială. „Nu am de gând să mă distanțez de ceea ce am promovat în trecut. Totuși, aceste beneficii se văd în timp, dar timp nu avem. Pentru că gaura este imediată”.

„Se impun măsuri curajoase, nepopulare, pentru a identifica surse suplimentare de venit la buget. Nu facem asta pentru că ne place, ci pentru că trebuie. Discutăm zilnic cu Ministerul Finanțelor pentru a identifica soluții și a le înțelege cât mai bine argumentele și intențiile. Ministerul este nevoit să recurgă la acțiuni de austeritate, pentru că au o responsabilitate în fața întregii țări. Am absolut toată încrederea în profesionalismul și bunele intenții a Ministrei Natalia Gavrilița și nu o invidiez. Să decizi de unde tai într-o țară unde absolut nicăieri nu este destul. E greu”, a mai scris Alaiba.

VEZI ȘI:

Pavel Filip, despre modificările fiscale: „Dacă nu poți să faci bine, străduiește-te măcar să nu faci rău”

Modificări în Codul fiscal! Vor fi anulate tichetele de masă și cota redusă de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa

Citeste tot despre: alaiba, sectorul Horeca, tva 10%
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile