Logo Realitatea.md

Dereck J. Hogan, despre reforma Procuraturii: „Vizează limitarea influenței politice”

16 Septembrie 2019, 13:32 // Societate

Statele Unite sprijină reformatorii reali ai justiției, cei care sunt gata să lase deoparte diferențele mărunte și să se apuce de treabă. Declarația aparține ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan și a fost făcută pe 16 septembrie la întâlnirea cu studenții Facultății de Drept ai Universității de Stat din Moldova.

Foto: Adevărul.ro

Potrivit IPN, în discursul despre reforma justiției susținut în fața studenților, ambasadorul american a precizat că, după schimbările politice din iunie, liderii au lăsat deoparte neînțelegerile și divizările pentru a croi o nouă cale.

„Aceasta a inclus un angajament public de combatere a corupției, de eliminare a intereselor politice din sistemul justiției și de ridicare a unor instituții cu adevărat independente și democratice”, a spus ambasadorul SUA.

Dereck J. Hogan s-a arătat convins că agenda de reforme a premierului Maia Sandu poate combate corupția și poate spori creșterea economică. „Acestea nu se pot întâmpla peste noapte sau în lipsa unui amplu sprijin politic, public și internațional. Comunitatea internațională este pregătită să contribuie pentru a asigura succesul acestor inițiatice. SUA își sporesc asistența pentru sistemul judiciar din Republica Moldova”, a spus diplomatul american, care a mai precizat că așteptările de la coaliția de guvernare sunt foarte înalte.

„Partidele care formează coaliția încă învață să coopereze. Chiar și liderii coaliției au recunoscut câteva greșeli, inclusiv cele care țin de procesul de desemnare a unor membrii ai Curții Constituționale”, a spus Dereck J. Hogan.

Ambasadorul a menționat că, pentru început, Republica Moldova are nevoie de un procuror general cu adevărat independent: „Proiectul de lege propus de Guvern privind selectarea procurorului general vizează limitarea influenței politice asupra procesului de selectare a persoanei care va fi procuror general”.

Potrivit lui Dereck J. Hogan, reformarea altor instituții, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție și Consiliul Superior al Procurorilor sunt susținute de SUA.

„Meritați un sistem judiciar care să vă servească și să vă protejeze. Nu va fi ușor, dar eu promit că obiectivul final merită efortul”, a declarat Dereck J. Hogan.

CITEȘTE ȘI:

Reforma justiției: angajamentul fața de UE vs. impactul și riscul reorganizării CSJ

(VIDEO) Comisia de profil a dat voie să fie supusă votului reforma Procuraturii. Un singur membru a fost împotrivă

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.5108%
USD USD 17.7719 0.4687%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0068 0.3280%
UAH UAH 0.7293 0.8853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață