Logo Realitatea.md

DescOPERĂ muzica clasică într-un amfiteatru natural din țara noastră. Detalii despre festival (VIDEO)

13 Iunie 2018, 14:48 // Societate

În perioada 15-17 iunie, la Butuceni, Orheiul Vechi, va avea loc cea de-a treia ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber ”DescOperă”, la care sunt așteptați oaspeți atât din întreaga țară, cât și de peste hotare, pentru a se delecta cu muzică clasică într-un spațiu rustic, amfiteatrul peisagistic al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.

Programul spectacolelor a fost prezentat astăzi, 13 iunie, în cadrul conferinței de presă dedicată acestui eveniment cultural. Ministrul Monica Babuc a menționat că cele mai redutabile colective artistice din Republica Moldova, precum cel al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, conduse de către cunoscutul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer, vor delecta spectatorii pe parcursul celor 3 zile ale Festivalului. În context, oficialul a îndemnat publicul, atât cel autohton, cât și cel străin, să participe și să vizioneze toate cele trei spectacole de excepție, programate pentru acest week-end.

”Prezenţa unui număr covârşitor de spectatori la edițiile precedente ale ”DescOperă” ne determină să credem că acest festival, inedit pentru țara noastră, are viitor și poate deveni o carte de vizită nu doar a Republicii Moldova, ci și a regiunii de sud-est a Europei”, a subliniat oficialul. Totodată, Monica Babuc și-a exprimat gratitudinea față de toți cei implicați în organizarea evenimentului: instituțiile teatral-concertistice din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, partenerii de dezvoltare, dar și gazda evenimentului – Eco-Resort „Butuceni”.

Astfel, prima seară va debuta cu faimoasa lucrare a compozitorului german Carl Orff, monumentala cantată scenică ”Carmina Burana”, cu artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în frunte cu soprana Tatiana Costiuc și tenorul Sorin Lupu (România), fiind acompaniați de Capela Corală ,,Doina”. Celebra operă în patru acte ,,Nabucco” de Giuseppe Verdi va fi jucată în a doua seară de către artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, în regia lui Andrea Battistini (Italia). Festivalul se va încheia cu o seară de vals – ”Pe valurile Răutului”, oferită de Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în care vor răsuna mai multe piese din opera lui Johann Strauss.

Festivalul ”DescOperă” este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, cu suportul partenerilor strategici: Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova. Gazda celor trei seri de muzică clasică va fi agro-pensiunea Eco-Resort „Butuceni”. 

Menționăm că în acest an evenimentul face parte din campania de promovare a Republicii Moldovei ca destinație turistică – „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară ”Pomul Vieții” și a brandului național ”Vinul Moldovei”. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la masterclass-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. 

Biletele sunt disponibile online pe iticket.md. De asemenea, acestea pot fi procurate și de la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, ale Palatului Național „Nicolae Sulac” și ale Info-centrului Butuceni, Orheiul Vechi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile