Logo Realitatea.md

Descoperire fascinantă și neașteptată despre o planetă din sistemul nostru solar

02 Aprilie 2021, 16:08 // Tech

Uranus emite raze X, iar oamenii de știință vor să arunce o privire mai atentă. Aceasta este concluzia misterioasă de pe urma unui nou studiu, care a analizat două imagini vizuale ale planetei și a descoperit pentru prima dată activitatea cu raze X.

Astronomii au analizat câteva înregistrări ale planetei realizate de la Observatorul Chandra al NASA în 2002 și 2017, și au observat în ambele cazuri erupții ce emanau raze X în spațiul cosmic.

Cea mai probabilă sursă a acestor raze X este soarele, în contextul în care se știe deja că atât Jupiter, cât și Saturn împrăștie lumina cu raze X emisă de soare. Potrivit studiului recent, planeta Uranus ar putea face același lucru.

„În timp ce autorii noului studiu despre Uranus se așteptau inițial ca razele X detectate să provină de la scoare, există indicii tentante că planeta ar avea și o sursă distinctă decât cea presupusă inițial”, a punctat echipa de cercetare de la NASA.

„O posibilitate foarte probabilă ar fi că razele X ar putea fi produse de către planeta Uranus prin intermediul inelelor acesteia, lucru pe care l-am mai întâlnit în cazul lui Saturn”.

Cercetătorii susțin că razele X au fost detectate la majoritatea planetelor din sistemul nostru solar, dar nu și în așa-numiții giganți de gheață, Uranus și Neptun.

Studierea emisiilor de raze X poate oferi informații valoroase asupra caracteristicilor planetei, au explicat ei, adăugând că descoperirile lor pot oferi indicii despre „compoziția atmosferică, de suprafață și a inelului planetar”.

Cercetarea a fost publicată miercuri în Journal of Geophysical Research.

NASA a spus că Uranus este o țintă deosebit de interesantă pentru analiza razelor X datorită „orientărilor neobișnuite” ale axei sale de rotire și ale câmpului său magnetic extrem de puternic.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile