Logo Realitatea.md

Despre cum pandemia influențează prioritățile statului! Guvernul are indicația să scrie o strategie pentru dezvoltarea sistemului medical

07 Aprilie 2020, 14:26 // Politica

Dacă pandemia de coronavirus ți-a schimbat conceptele despre viață, află că și prioritățile statelor din întreaga lume par să fie altele decât până acum. Oameni mari cu buzunare pline au realizat că sunt captivii țării de unde provin și că nu mai pot pleca peste hotare să se trateze. Este și cazul Republicii Moldova ale cărei problemele din sistemul medical erau nu o singură dată abordate, dar într-un final nu se mai venea cu nicio inițiativă. Poate doar de dacă „Un doctor pentru tine” - o idee perfectă la nivel de teorie, dar cu rezultate înflorite în practică.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate de azi, președintele Igor Dodon, deși a anunțat că la etapa actuală autoritățile au suficiente resurse umane ca să gestioneze criza provocată de Covid-19, a spus că Guvernul are indicația ca, odată cu încheierea luptei împotriva noului virus, miniștrii să vină cu o strategie pentru dezvoltarea sistemului medical.

„Înțelegem că vreți condiții mai bune în spitale și nimeni nu trebuie să vă critice pentru ceea ce considerați, dar haideți să recunoaștem că ceea ce s-a întâmplat în sistemul medical în ultimii 10 ani a dus la situația de azi. Amintesc de unele reforme, deși am spus că nu am să critic fostele guvernări, cum ar fi lichidarea spitalelor raionale, fuzionarea altora. Au fost mulți deștepți”, a declarat Igor Dodon.

„Mulțumesc pentru înțelegere, pentru că chair și așa noi reușim să facem față mai bine decât unele țări care erau plasate mai sus de Republica Moldova”, a adăugat acesta, fără să precizeze la ce țări anume se referă.

În același timp, șeful statului a explicat că asta trebuie să-i facă să se gândească la schimbarea abordării față de sistemul medical. „Am solicitat Guvernului să vină cu o strategie nouă de dezvoltare, începând cu criterii care să vizeze medicii de familie, punctele medicale din sate. Vom realoca mijloace financiare suplimentare pe viitor. Nu vorbesc acum de situația prezentului, dar de cea de după criză. Trebuie să schimbăm prioritățile și sistemul medical va fi constant pe agenda CSS”, a punctat Igor Dodon.

Amintim că declarațiile au fost făcute în contextul în care au devenit virale mărturiile unei paciente testate pozitiv cu Covid-19. Femeia a dezvăluit despre condițiile proaste din spitalele din țară, unde sunt internate persoanele infectate.

CITEȘTE ȘI:

Reacția lui Chicu la mărturiile pacientei din Soroca: „Sistemul medical este în starea care este. Nu sunt recomandate acum live-urile glamuroase din spital” (VIDEO)

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile