Logo Realitatea.md

Despre parafare pe înţelesul tuturor

22 Iulie 2015, 08:40 // Opinii si editoriale
// Autor:  
Maxim Pulber

„Printre uneltele voastre să aveţi şi o lopată cu care să săpaţi în locul din afara taberei, ca să vă acoperiţi murdăriile.”

(„Deuteronomul” – A cincea carte a lui Moise, 23:13)

Ultima ştire politică a serii de ieri a fost cea privind încheierea negocierilor dintre PLDM, PL şi PDM, precum şi parafarea Acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Deocamdată nu ştim ce anume a fost parafat, mai ales că nici măcar denumirea viitoarei coaliţii n-o cunoaştem cu exactitate. Că va fi anume AIE-3 sau altfel, vom vedea la semnare, iar la funcţii, ne spun cei trei lideri de partid, nu s-a ajuns încă, ditamai la numele candidaţilor.

 
foto: europalibera.org

Astfel, ceea ce încearcă să ni se vândă drept aur curat, adică o mare realizare ca urmare a negocierilor, nu e nimic altceva decât o pură formalitate, neceară pentru continuarea negocierilor exact de la aspectul la care s-au stopat. „A parafa” sau „a pune parafă” înseamnă „a sigila”, „a pecetlui cu ceară roșie” legătura unui registru sau a unui dosar, ca să nu se poată scoate sau adăuga foi.

De obicei, se parafează acordurile internaţionale, aşa cum a fost, bunăoară, parafarea la 29 noiembrie 2013, la Vilnius, a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Ţinând cont de necesitatea traducerii celor aproape o mie de pagini ale acordului în toate limbile oficiale ale UE, inclusiv a Republicii Moldova, părţile au parafat acordul pentru a se asigura că nu vor interveni cu modificări neconvenite. Dar odată cu parafarea Acordului, nu a intrat în vigoare nici măcar o virgulă prevăzută de acesta.

Parafarea acordului de constituire a unei alianţe de guvernare în interiorul unui stat înseamnă nimic altceva decât lipsa totală a încrederii între cei trei subiecţi ai AIE-3: „A”, „I” şi „E”. Nu cetăţenii au avut nevoie de acest sigiliu, ci exact cei care l-au negociat. Cu siguranţă, Partidul Democrat, care, se pare, stă cel mai bine pe poziţii, n-a avut nevoie de parafare, acest lucru fiind necesar mai degrabă liberalilor şi, cât de paradoxal ar fi, liberal-democraţilor.

Partidul Liberal, ca cea mai mică formaţiune politică a viitoarei coaliţii de guvernare, dar şi ca partid rămas în afara ultimilor două coaliţii de guvernare (Coaliţia pro-Europeană şi Alianţa pentru Moldova Europeană), are nevoie de parafă pentru a avea siguranţa că nu se schimbă ceva peste noapte, şi nu rămâne iar în afara actului de guvernare, deci, a pârghiilor, vorba lui Ghimpu.

De cealaltă parte, în contextul părăsirii formaţiunii de către deputatul Nicolae Juravschi, Partidul Liberal Democrat din Moldova, a avut nevoie de această parafă, sigiliu, pentru a rămâne şi în continuare formaţiunea cu „cel mai mare număr de deputaţi din viitoarea coaliţie” şi, respectiv, cea cu dreptul de a alege primul din funcţiile-cheie în stat.

Nu de alta, dar în condiţiie în care a intrat în Parlament cu 23 de mandate de deputat, iar acum are doar 20, nici nu ştii pe unde se mai strecoară un deputat „dezamăgit de acţiunile din ultima vreme a partidului” sau de unde mai apare unul-doi deputaţi la Partidul Democrat, intrat în Parlament cu 19 deputaţi aleşi. Spre exemplu, deputatul Lidia Lupu (siplă coincidenţă a numelui), exclusă ieri din fracţiunea PSRM pentru votarea democratului Ghenadie Buzu în funcţia de preşedinte al raionului Hânceşti.

Reprezentativ în acest sens este că, deşi nu ştim conţinutul acordului parafat, anume liderul liberal-democrat, Vlad Filat, s-a grăbit să spună la finalul negocierilor de astă-noapte că PLDM-ului îi revine funcţia de premier, PDM-ului – cea de speaker, iar şeful statului urmează a fi ales în mod consensualist, ca urmare a modificării Constituţiei în cadrul unui referendum naţional: alegerea preşedintelui din trei încercări cu 61 de mandate – în primul tur, 57 – în turul II şi 51 (majoritatatea simplă) – în turul III.

Tot liderul PLDM ne-a spus că, probabil pentru orice eventualitate, atunci când se va ajunge la semnarea Acordului de constituire al AIE-3, acesta va fi semnat nu doar de liderii celor trei formaţiuni politice, dar şi de fiecare deputat în parte.

Vorbind mai puţin diplomatic, asta înseamnă că PLDM nu doar că n-are încredere în viitorii parteneri de alianţă, dar nici măcar în deputaţii proprii.

Acestea fiind spuse, stimat popor, poate că a venit timpul să parafăm şi noi „un act”?! Unul de boicot al referendumurilor de modificare conjuncturală a Constituţiei, şi care să-l consfinţim prin nevotarea niciunuia dintre actualele formaţiuni politice parlamentare la alegerile anticipate din primăvara lui 2016. În caz contrar, după şase ani de „integrare europeană”, parafa pusă pe acest curs riscă să rămână una veşnică.

 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4775 0.0000%
USD USD 17.4538 0.0000%
RUB RUB 0.2827 0.0000%
RON RON 4.0751 0.0000%
UAH UAH 0.7235 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile