Logo Realitatea.md

Despre prețurile la struguri, problemele vinificatorilor, vinurile din regiunile cu IGP, într-un INTERVIU VIDEO cu Gheorghe Arpentin, directorul ONVV

25 August 2017, 14:36 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

În ultima perioadă tot mai des se promovează vinurile din regiunile cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Am încercat să aflăm în cadrul unui inteviu cu Gheorghe Arpentin, directorul general al Oficiului Național a Viei și Vinului (ONVV), cum să diferențieze consumatorii vinurile cu IGP de celelalte, cât de costisitor este să produci asemenea tip de vin, dar și despre problemele cu care se confruntă vinificatorii moldoveni și prognoza prețurilor la struguri în acest an. 

Embed:

Gheorhe Arpentin menționează că numărul vinificatorilor care doresc să producă vin din regiunile IGP este în creștere, în prezent fiind certificați deja 75 de agenți economici. 

Potrivit lui, prețul de cost al vinurilor cu IGP este cu 10-15% mai mare decât la celelalte simple. Totodată, directorul ONVV a accentuat că vor să majoreze prețul la vinurile cu IGP, deodarece sunt supuse mai multor analize, testări, degustări și trebuie să respecte caietul de sarcini, care necesită investiții și costuri suplimentare pentru producători. De asemenea, Arpentin subliniază că se atestă o creștere triplă a vânzărilor de vinuri cu IGP.  

În cadrul interviului, șeful ONVV explică prin ce etape trebuie să treacă un producător de vinuri ca să obţină acest statut, dar și când vom ajunge ca măcar în localurile, restaurantele din Moldova să avem preţuri mai accesibile la vinuri.

Tot din interviu puteți afla cât vin consumă moldovenii şi cât merge spre export, dar și ce ar trebui de mai făcut pentru a creşte consumul de vin autohton în ţară.

„Este regretabil că moldovenii consumă de trei ori mai multă bere și vodkă decât vin. Statistica este gravă”, spune directorul ONVV.

Arpentin a făcut o prognoză a recoltei de struguri din acest an, care, spune el, va fi în creştere cu 20% comparativ cu anul trecut, dar și a anunțat preţurile recomandate pentru vânzarea soiurilor europene de struguri, dar și pentru celelalte. 

Șeful ONVV a venit și cu unele propuneri pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă în prezent vinificatorii: „Viile bătrâne se îmbolnăvesc și dispar. Este o problemă nu doar pentru Republica Moldova, dar și toată Europa.”

La fel, din interviu veți putea afla mai multe detalii despre organizarea de ONVV al primului Festival al deliciilor oeno-gastronomice „DeVin&Degust”. În premieră în Republica Moldova are loc o întâlnire a vinurilor și gustoșeniilor din cele 4 regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din țară – Codru, Ştefan Vodă, Valul lui Traian şi Divin. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile