Logo Realitatea.md

Detalii despre aplicația online pentru șoferi care-i va informa despre starea drumurilor. Cum va funcționa (VIDEO)

28 Noiembrie 2018, 13:16 // Tech

Cetățenii vor fi informați despre starea drumurilor pe timp de iarnă în regim online. Guvernul a anunțat că va fi lansată o aplicație pentru smartphone care va difuza informații despre condițiile de circulație pe traseele naționale, dar și despre cei responsabili de fiecare regiune. Detalii despre funcționarea aplicației au fost prezentate în cadrul unui briefing de presă susținut de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici și secretarul de stat, Anatolie Usatîi.

Autorităţile au anunţat că se lucrează la o aplicaţie cu sistem GPS care va permite şoferilor să vadă în ce stare se află şoselele pe care urmează să circule.

„Va fi o aplicație simplă dar care va da destule informații pentru toți: cine este responsabil, care este situația pe traseul slelectat și la ce etapă de curățare se afla”, a punctat Chiril Gaburici.

În același timp, va rămâne activ 24/24 Centrul de monitorizare, care în acest an și-a început activitatea la data de 17 noiembrie. De aici vor fi gestionate lucrările de deszăpezire, dar și activitatea serviciilor specializate.

De asemenea, în scopul îmbunătățirii condițiilor de circulație, urmează a fi aplicat Ghidul privind întreținerea drumurilor publice pe timp de iarnă. Acesta prevede modalitatea de interacțiune dintre instituțiile responsabile și autoritățile publice în cazul anunțării codurilor meteorologice. În context, Pavel Filip a evidențiat necesitatea menținerii unui dialog activ cu APL pentru a gestiona eficient situația pe drumurile naționale și locale, subliniind că o atenție sporită urmează a fi acordată  traseelor școlare, pentru a asigura deplasarea elevilor la instituţiile de învăţământ.

În acest an, pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuirea materialului antiderapant pe drumurile publice vor fi antrenate 518 unităţi și vor fi folosite circa 15 mii tone de sare.

Totodată, în cadrul briefingului a fost menționat serviciul operativ al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” care activează în regim non-stop. Cetățenii pot apela oricând pentru a afla informații necesare despre starea drumurilor, dar pot și anunța, la rândul lor, inaccesibilitatea unui drum.

Potrivit oficialilor, Administraţia de Stat a Drumurilor va colabora şi cu Serviciul Unic de Urgenţă 112 pentru ca oamenii să poată cere ajutor mai simplu când se află în situaţii de risc.

Citeste tot despre: aplicație, drumuri, iarna, măsuri, șoferi
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile