Logo Realitatea.md

Detalii despre cazul Khashoggi. Autorii uciderii jurnalistului au ajuns în judecată

14 Martie 2019, 13:59 // În lume

Regatul saudit i-a trimis în judecată pe autorii uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat joi şeful Comisiei pentru drepturile omului din Arabia Saudită, care a respins orice rol internaţional în ancheta privind acest asasinat, potrivit Reuters, citează Agerpres.

Foto: vox.com

Bandar bin Mohammed Al-Aiban a declarat într-o reuniune a Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva că cei acuzaţi de „crima odioasă' şi de un „accident nefericit” la Consulatul saudit din Istanbul la 3 octombrie trecut au participat la trei audieri în prezenţa avocaţilor lor, dar nu a dat nume sau detalii.

„Ceea ce au transmis unele media în ceea ce priveşte necesitatea de a internaţionaliza unele dintre aceste probleme este ceva ce noi nu acceptăm pentru că astfel de solicitări echivalează cu un amestec în afacerile noastre interne şi în sistemul nostru judiciar”, a afirmat acesta în cadrul unui forum la Geneva.

Treizeci de ţări, inclusiv toate cele 28 de state membre ale UE, au cerut săptămâna trecută Arabiei Saudite să coopereze cu o anchetă condusă de Naţiunile Unite în cazul uciderii lui Khashoggi, un critic virulent al prinţului moştenitor şi editorialist la Washington Post.

Jamal Khashoggi a fost ucis cu bestialitate la 3 octombrie anul trecut, după ce a mers la Consulatul ţării sale din Istanbul pentru demersuri administrative legate de căsătoria sa cu o cetăţeană turcă.

La sfârşitul anului trecut, un purtător de cuvânt al procurorului saudit a declarat că 11 saudiţi au fost inculpaţi şi deferiţi justiţiei pentru a fi judecaţi în acest caz, pentru cinci dintre ei autorităţile cerând pedeapsa capitală.

Unele guverne occidentale l-au acuzat pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman de a fi implicat în această crimă, dar Riadul respinge cu fermitate orice implicare a acestuia.

VEZI ȘI:

Detalii descifrate din înregistrarea audio dinaintea uciderii jurnalistului Khashoggi: „Nu pot să respir!”

Citate din înregistrarea audio dinaintea uciderii lui Khashoggi: „Dă-mi drumul la mână! Ce faci?”

Citeste tot despre: acuzați, cazul Khashoggi, detalii, judecată
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile