Logo Realitatea.md

Deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu din Moldova vor călători în Japonia fără vize

03 Iulie 2018, 10:00 // Actualitate

Deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu moldovenești vor putea călători în Japonia fără vize, anunță serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Decizia a fost luată în cadrul unei vizite de lucru a ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Tokyo, unde acesta a avut o întrevedere cu omologul său Taro Kono.

Foto simbol: ecfr.eu

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, susține că acest pas este unul important și va permite diversificarea ulterioară a contactelor de nivel înalt și lansarea discuțiilor pentru eliminarea regimului de vize inclusiv pentru deținătorii pașapoartelor ordinare.

„Tudor Ulianovschi și Taro Kono au apreciat dialogul bilateral ascendent între autoritățile celor două state, menționând existența unui potențial nevalorificat în aprofundarea acestora, inclusiv prin realizarea unor proiecte investiționale sau sociale cu implicarea activă a mediului de afaceri și societății civile din ambele țări. În scopul intensificării relaţiilor bilaterale şi extinderii domeniilor de cooperare, interlocutorii au convenit asupra organizării până la sfârșitul anului curent a consultărilor politice interministeriale între ministerele de externe”, se menționează într-un comunicat al MAEIE.

Tudor Ulianovschi a subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice, în special investiționale, în baza istoriilor de succes ale companiilor Fujikura și Sumitomo, rezidente ale zonelor economice libere și care oferă în prezent locuri de muncă pentru circa 3000 de moldoveni.

În cadrul întrevederii a fost abordată şi tematica de securitate internaţională şi regională. Ministrul moldovean de Externe a reiterat mulțumirile Guvernului Republicii Moldova autorităților de la Tokyo pentru susținerea la ONU a Rezoluției cu privire la „Retragerea completă şi necondiţionată a trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova" și a transmis cu acest prilej mesajul de recunoștință din partea Prim-ministrului Pavel Filip adresat omologului său nipon, Shinzo Abe.

Interlocutorii au abordat şi alte teme de interes comun precum formatul de cooperare GUAM + Japonia, dar și aspecte ale reformei Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul Tudor Ulianovschi a lansat invitația omologului său de a întreprinde o vizită oficială în țara noastră în viitorul apropiat, se menționează în comunicatul MAEIE.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile