Logo Realitatea.md

Dezvăluiri din Londra, care ARUNCĂ ÎN AER agentura criminală rusă din Moldova! Interviu cu Gherman Gorbunţov (VIDEO)

15 Octombrie 2016, 22:22 // Opinii si editoriale
// Autor:  
Veaceslav Balacci

            

După cum am promis aseară, public interviul INCENDIAR oferit în exclusivitate pentru blogul meu de fostul partener de afaceri, al fostei conduceri a Căilor Ferate Ruse, în care în martie 2012, la Londra, killerul moldovean Vitalie Proca a tras 8 gloanţe, trimise din partea foştilor săi prieteni de la Moscova. Este vorba de Gherman Gorbunţov, „terminat” în Moldova şi nu doar de Renato Usatîi, pus s-o facă de stăpânii săi de la Moscova, din РЖД (CFR) şi Solntsevskaia Mafia. Vizionare plăcută! *Pentru cititorii mei care nu cunosc limba rusă voi reveni cu un update, prin care voi publica mai jos şi stenograma interviului, în română.

Alo!
Bună ziua!
Bună ziua!
Numele meu este Gorbunţov.
Îmi pare bine, domnule Gorbunţov! Bună seara! Cum este timpul la Londra?
Ploios…
Ah, o să vă miraţi, dar şi la Chişinău e la fel. Avem un fel de timp englez, bun…
În primul rând vă adresez un mare mulţumesc, personal din partea mea, dar şi din partea cititorilor blogului meu! Pentru că aţi găsit timp, în primul rând. Totodată, vă propun să avem nu un interviu clasic, ci o discuţie deschisă, astfel încât ea să fie maxim de interesantă pentru cititori.
O să mă strădui.
Cu atât mai mult că sunt sigur că discuţia noastră va fi de un interes maxim pentru întreaga societate din Republica Moldova şi probabil nu doar!
Haideţi să trecem la tema noastră! După cum deja aţi înţeles, o să discutăm despre un personaj foarte interesant şi deja cunoscut în Moldova…
Despre Puşkin?
Da, ceva de genul! Da. El la început a apărut în Moldova în calitate de mare mecenat şi sponsor, făuritor de fapte bune, dacă putem spune aşa. Apoi şi-a creat un partid. Partid cu sloganul Puterea e în Adevăr! Apoi, în ultimul timp, când a început să-şi dezvolte activitatea politică noi am înţeles că mai curând e niţel invers, Adevărul e în Forţă! Asta deoarece el a început o luptă puternică. Şi nu doar politică. Respectiv, sper că ne veţi ajuta să descoperim mai bine acest personaj, astfel încât să-l cunoaştem şi altfel decât preferă el să se prezinte.
Eu l-am cunoscut mereu în calitate de om, scopul căruia este să-mi facă rău. Niciodată nu l-am cunoscut altfel. Nu m-am străduit niciodată să comunic cu el. Am comunicat cu el de nevoie, rar. Dar ca om… Da, i s-a poruncit… I s-a poruncit ca să mă distrugă în Moldova! Cu asta şi s-a ocupat activ, din toate puterile.
Dar cine i-a poruncit să facă asta? Totuşi jurnaliştii de la RosBalt corect au expus cauzele?
Nu ştiu dacă personal Yakunin… Nu-l cunosc personal pe Yakunin. Dar foştii mei prieteni, foştii mei parteneri, domnii Uşarovici şi Markelov da!
Deci, totuşi exact de acolo vine, da?
Da! Da, ei lucrau pentru Yakunin, dar pe Yakunin personal nu-l cunosc. De asta, nu ştiu dacă el personal a poruncit, sau nu. Dar, Uşarovici cu siguranţă.
După asta, aţi fugit de la Moscova în Moldova. Aţi devenit acţionar la UniversalBank. Aţi devenit cetăţean al Republicii Moldova.
Nu e tocmai aşa. Am devenit acţionar la UniversalBank cu câţiva ani înainte de a veni în Moldova. Şi am plecat în Moldova pentru că la Moscova deja îmi furaseră tot. În Moldova îmi rămăsese banca şi puteam lucra, puteam ceva să fac, dar să mai rămân mai mult la Moscova era prea riscant.
Deci, după ce v-au furat tot vă temeaţi şi pentru viaţa dvs?
Şi cum s-a adeverit, pe bună dreptate mă temeam, pentru că m-au ajuns. Deja la Londra, dar… m-au ajuns.
Şi când aţi ajuns în Republica Moldova, în calitate de proprietar al 78% de acţiuni…
83!
83, da? Aţi venit în Moldova şi după dvs. din nou se fugăreau prietenii dvs, prin Renato Usatîi, da?
Da, a venit Uşarovici, l-a adus pe Renato, mi-a făcut cuoştinţă cu el, l-a prezentat în calitate de „om care mă va termina”, în calitate de reprezentant al lor.
Imediat după ce aţi făcut cunoştinţă, în 2011 conflictul vostru devine public. Îmi amintesc de compania MEP GROUP LIMITED. Probabil această denumire vă este cunoscută.
Da, mi-e cuoscută. Mi-a devenit cunoscută. Doar că era… da, era data de 11… 11 august. Anul 2011. Când am aflat că nu mai am banca şi banca deja aparţine companiei MEP GROUP. Şi ea are un nou proprietar, domnul Usatîi.
Deci, el era proprietar? El s-a prezentat…
Desigur. El s-a şi prezentat, a dat şi interviuri în care a spus că e noul proprietar al băncii. Şi s-a lăudat public că e noul proprietar.
După asta, din câte cunosc aţi depus plângeri la…
Da, acţiunile au fost furate. Am aflat că în luna martie fusese o şedinţă de judecată. M-au invitat la această şedinţă cu nişte citaţii trimise la locul de parcare din curtea mea. După aceasta toţi ascundeau că a avut loc această şedinţă de judecată. Şi da, eu am încercat să lupt cu toate mijloacele legale. Am încercat să obţin dreptatea. N-am reuşit. Şi am plecat din ţară, pur şi simplu nu mai aveam cu ce mă ocupa.
Dar aţi fost citat la judecată pe o procedură penală, sau civilă?
Am depus o plângere la Centru.
La Centrul Naţional Anticorupţie şi la Procuratură? Şi din câte cunosc, a fost pornită urmărirea penală, da?
Da, a fost intentat un dosar penal. M-am mişcat cu toate mijloacele legale. Am acţionat şi în judecată. Este o hoţie. Este şi o infracţiune. De asta, am mers pe ambele căi.
Şi cum s-a terminat acest dosar? Sau încă nu s-a terminat?
Eu sper că încă nu s-a terminat. Eu sper că nu s-a terminat şi adevărul va triumfa. Nu acel adevăr din filmul Brat 2, pe care Renat şi l-a ales, dar adevărul autentic!
Deci, nu aţi primit de la procurori notificare privind încetarea urmăririi penale?
Nu, până acum încă nu am primit nimic.
Deci, e un fel de atac raider?!
Da, e hoţie ordnară. Acum e la modă să se numească atac raider.
Încă o întrebare interesantă. Schema atacului la banca dvs, UniversalBank, aminteşte de o altă schemă foarte scandaloasă, prin care au fost spălaţi peste 20 de miliarde de dolari din Rusia. Este schema cunoscută de toţi cu denumirea Laundromat, în care a participat un alt originar din Moldova, cunoscut în tot CSI-ul ca Raiderul nr.1, domnul Veaceslav Platon. Cum credeţi, există legătură între aceste scheme? Poate aveţi informaţii în acest sens?
Renat şi Platon sunt doi tovarăşi (prieteni). Cu adevărat era implicat Platon şi asta era clar din start. Şi după metode, şi prin mijloace, şi prin comportamentul judecătorilor. Desigur, schema prin care au fost spălaţi banii nu seamănă cu această schemă de furt, dar comun era că judecătorii au comis abuzuri în serviciu şi nu-şi făceau lucrul. Mai exact, îşi făceau lucrul, dar la comandă, la comanda cuiva. 
Deci, există paralelă cu cazul dvs?
Da, într-un caz judecătorii semnau acte (judecătoreşti) cu cifre cu o cantitate de zerouri pe care puţin probabil că le puteau citi şi totodată pe numele unor firme-spălătorii necunoscute, pentru aşa-numite datorii. În alt caz judecătorii tot au semnat… Acolo au fost multe lucruri interesante. Un judecător mi-a trimis citaţie la locul de parcare, a luat spre examinare copii de acte fără a solicita cel puţin şi originalele acestora. Au fost multe lucruri interesante acolo.
Un moment foarte interesant. Iese că judecătorii nu prea erau de partea adevărului, da?
Judecătorii erau de partea lui Platon, cred eu. Şi la cel care îi dădea comenzi, Renato.
Foarte interesant! Deci, legătura dintre aceste două scheme este evidentă, ca şi între aceşti băieţi, da?
Desigur! Doar de spălarea banilor se ocupau băncile lui Uşarovici şi ale lui Markelov. Şi desigur ei au fost participanţi activi la această schemă, au inventat-o chiar şi… Dar aceasta este o altă istorie.
Dar asta şi vroiam să aflu. Legătura dintre aceste istorii, pentru că ambele…
Legătura este una foarte simplă. Renat lucrează pentru ei.
El este executor, da?
Renat este un simplu manager, da. Şi un şef de vagon foarte bun se transformă încet într-un politician prost. Aceasta este opinia mea. Dar de fapt el pur şi simplu lucrează pentru ei, îşi face lucrul, pentru care este plătit. Să fure, să omoare…
Iese că are un rol de un fel de killer, doar că economic, care…
De ce economic? Şi economic, şi nu doar economic!
Foarte interesant.
Rolul unui băiat fără principii.
Deci, iese că în Chişinău Usatîi nu doar v-a luat banca, dar după asta, cum şi se lăuda chiar, i-a reuşit şi să intenteze dosare penale împotriva dvs!
Da, minunat!
El v-a învinuit pe dvs. că aţi vrut să-l omorâţi şi aţi comandat omorul său. Mai mult ca atât, i-a şi reuşit cumva să vă intenteze dosar.
Da, i-a reuşit. Şi a dat vina pe un om… atât de aiurea omorât, astfel ponegrindu-i numele. De fapt e normal, în stilul lui.
Cum credeţi, cum i-a reuşit tot asta? Pe de o parte s-a terminat atât de interesant dosarul penal, nu s-a întreprins nimic de către procurori, pe de altă parte se intentează dosar penal împotriva dvs! Cum credeţi, la Chişinău cine-l acoperea? În Rusia deja e clar cine, dar la Chişinău? Poate se folosea de acea legitimaţie a sa de consilier principal al lui Filat, fostul premier, sau…?
Aici o să zic fraza mea preferată. Din timpurile când fenicienii au inventat banii, pe lume au rămas mai puţine lucruri imposibile! Da, m-am întâlnit cu Filat. Filat a promis să mă ajute, dar a făcut exact invers decât mi-a promis! Da, Renat peste tot se lăuda şi arăta legitimaţia, că e consilierul lui Filat, că e a doua persoană în stat. Judecând după cum s-a mişcat procesul în instanţă, e clar că era ajutat de Platon, şi ăsta un băiat deloc slab în Rusia. Şi judecând după cum mi se sugera permanent domnul Iaralov, ca să cred cu siguranţă că este implicat şi Plahotniuc. De fapt, Plahotniuc nu pare să fi fost implicat.
Şi această informaţie ei v-o furnizau, da?
Şi de la ei, şi de la oameni care apoi devenise clar că sunt tot de ai lor. Prin metode diferite.
De ce întreb despre fostul premier Filat, pentru că Renato s-a adeverit că era consilierul său, chestiune interesantă.
De ce s-a adeverit? El doar a arătat. Mi se pare că a vorbit şi la o conferinţă de presă despre asta, sus şi tare. Se lăuda la fiecare colţ, arăta tuturor legitimaţia, că el e consilierul lui. 
Dar atunci dvs. nu ştiaţi? De ce v-aţi dus la Filat?
Ştiam.
Ştiaţi?
Da, ştiam. Dar totuşi e vorba de prim-ministru. El doar nu poate fi pentru nedreptate! 
După momentul întâlnirii cu Filat, v-a reuşit să vă îmbunătăţiţi situaţia?
Nu. Situaţia mea nu s-a îmbunătăţit, ba chiar şi s-a înrăutăţit după întâlnirea cu el. 
Chiar aşa?
Cred că da. Ea permanent se înrăutăţea. După asta am înţeles că e inutil şi am plecat din Chişinău.
În discuţia video pe care aţi avut-o cu Renato fiind deja la Londra el vă propunea cumva să vă închidă dosarele penale.
El încerca să afle unde mă aflu. Şi brava cu puterea şi forţa sa, încerca să-mi explice că… Este un lăudăros ordinar. 
În Moldova deja este numit „Balabol”, om care spune multe, dar nu face chiar tot.
El doar are nevoie de putere. El a promis cuiva că o va avea. Pentru ea a luat bani. 
Deci, după întâlnirea cu Filat, aţi înţeles că situaţia dvs. cel puţin nu s-a îmbunătăţit, dar poate chiar s-a înrăutăţit şi aţi înţeles că trebuie să fugiţi deja şi din Moldova. De ce aţi decis aşa?
Pentru că deja începuseră represii evidente. Am înţeles asta după ce judecătorul lua ieri procura de la noi iar azi se uita la noi şi ne întreba dacă am adus procura. După ce a fost împuşcat acest Vanea. După ce a început să se întâmple tot asta am înţeles că n-o să obţin dreptatea şi nu are niciun sens. Şi cum se spune am casat pierderile şi am plecat mai departe. 
Aveţi în vedere omorul lui Stratulat?
Da da da. 
Adică vedeţi o legătură între acel omor şi…?
Ştiţi, mă tem să fiu judecător în această situaţie. Dacă este legătură sau nu trebuie să stabilească istanţa de judecată, vreodată… Sau deja poate a stabilit…
După ce Renato Usatîi a luat banca, într-un final ea a fost falimentată, da?
Renat desigur este un bancher minunat, ceva mai bun decât politician… Dar banca a căcat-o (pierdut-o) timp de doar jumătate de an, o bancă plină cu bani, plină cu capital, cu relaţii minunate. Deci, mă scuzaţi pentru cuvântul dur, dar nu am altul. Şi ca de obicei i-a învinuit pe toţi, cu excepţia sa.
Sau aceasta şi a fost sarcina lui primită de la Moscova? Cum credeţi?
Nu cred. Cred că pur şi simplu nu i-a ajuns creier. Banca este o jucărie complicată. Nu poţi să o iei cu vorbe goale. Acolo trebuie să munceşti mult şi să gândeşti foarte mult.

*Voi reveni în scurt timp cu update, cu restul stenogramei.

Sursa: balacci.wordpress.com

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8072 0.6014%
USD USD 16.7171 -0.2685%
RUB RUB 0.2263 -0.4837%
RON RON 4.1000 0.6234%
UAH UAH 0.6058 0.0661%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile