Logo Realitatea.md

Diacov susține că cei de la ACUM au modificat textul emis de PDM pentru Declarație. A prezentat drept dovezi „cernovicul” (DOC)

18 Februarie 2020, 17:42 // Politica

Președintele de onoare și liderul fracțiunii parlamentare a PDM, Dumitru Diacov, susține că cei din Blocul ACUM ar fi modificat varianta inițială, expediată de către democrați, pentru a fi inclusă în Declarația privind ireversibilitatea cursului european al Moldovei, care a fost elaborată în colaborare între cele trei partide PAS-PPDA-PDM.

„Referitor la mult pătimita declarație privind ireversibilitatea cursului European. Am văzut provocarea Vicespeakerului Mihai Popșoi. Nu vreau să vin cu calificative, să vorbesc despre aspectele morale ale multiplelor declarații care s-au făcut pe marginea acestui subiect, din care reiese că PAS și DA rămân eroii zilei, iar PDM ar pune piciorul în prag. Vă propun în schimb să citiți cele 3 texte, varianta inițială a colegilor PAS și DA, a doua variantă completată propusă de noi, pe care suntem oricând gata să o votăm. Și ultima „contribuție" a celor de la DA, în care numai despre integrarea europeană nu este vorba. Mă întreb dacă nu cumva intenționat se aduc amendamente colaterale pentru a face imposibilă votarea unei declarații răspicate privind reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic de Integrare Europeană a Republicii Moldova?”, a scris democratul pe Facebook.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS, Mihai Popșoi, a venit cu un comentariu la postarea lui Diacov, unde menționează că modificările făcute de cei de la PAS și PPDA au fost necesare, deoarece PDM nu ar fi scris nimic despre „pericolul alunecării Moldovei spre Uniunea Euroasiatica”.

„Dvs ați avut o contribuție consistentă, dar ați eliminat din text mențiunile despre pericolul alunecării spre Uniunea Euroasiatica și asta trebuie să pună în gardă alegătorii. Fără mențiunea expresă că alinierea la standardele Uniunii Euroasiatice, contravine vectorului integrării europene , declarația este inutilă și de fapt ar promova politica căii a patra ... calea spre nicăieri. Ori spunem clar ori ne ascundem după deget? Sper în continuare să reușim să ne întrunim într-un format mai larg și să definitivăm textul final chiar dacă două săptămâni ați evitat o întâlnire directă. Ați venit azi la mine doar după ce am publicat declarația. Dar mă bucur că am avut o discuție constructiva”, a scris Popșoi.

Amintim că, astăzi, deputatul PAS, Mihai Popșoi, a făcut public textul Declarației pe care urmează să o înregistreze în Parlament, iar ulterior să o adopte cu susținerea voturilor parlamentarilor PDM.

Tot astăzi, și Partidul Socialiștilor au anunțat că vor propune deputaților din Parlament spre aprobare o Declarație cu privire la „politica externă echilibrată a Republicii Moldova în interesul cetățenilor”.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile