Logo Realitatea.md

Diaspora solicită autorităților să modifice legislația electorală pentru a li se crea mai multe premise la alegeri. Au înaintat mai multe propuneri (VIDEO)

14 Iunie 2018, 16:49 // Actualitate

Cetățenii moldoveni din diasporă solicită autorităților competente să demareze procedurile necesare, inclusiv de modificare a legislației, pentru a crea mai multe privilegii cetățenilor aflați peste hotare, astfel încât aceștia să-și poată exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor în măsură egală cu cei de acasă. Cu această solicitare au venit astăzi mai mulți reprezentanți ai diasporei, din mai multe țări unde sunt stabiliți temporar.

Foto Simbol

Cetățenii moldoveni de peste hotare, au solicitat în cadrul unei conferințe de presă ca, autoritățile, să modifice prevederile legale pentru a permite: votul în diasporă timp de 2 zile, votarea atât cu pașaportul cât și cu buletinul, introducerea în legislație a termenului de alegători din diasporă, introducerea caracterului permanent pentru secțiile de votare de peste hotare, aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secții de votare suplimentare la cererea a cel puțin 300 de alegători, sau acolo unde au votat mulți cetățeni la scrutinele trecute ș.a. Participanții au mai solicitat să fie respectată recomandarea Comisiei de la Veneția, și să fie permisă finanțarea concurenților electorali și a partidelor politice de către cetățeni cu drept de vot din diasporă, iar contribuția acestora să nu depășească 5 salarii medii pe an.

Totodată, cetățenii moldoveni din diasporă au remarcat și caracterul nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur, astfel că, aceștia au cerut anularea acestui sistem care favorizează anumite partide și introducerea turului 2.

Participanții la conferință susțin că toate aceste dolianțe ale diasporei trebuie luate în considerare de către autoritățile moldoveni, deoarece cetățenii moldoveni, care muncesc peste hotare transferă anual în țară în jur de 1 miliard de dolari SUA, contribuind astfel la ridicarea economiei și bugetului public național al statului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4799 -0.2027%
USD USD 18.1825 -0.0033%
RUB RUB 0.2826 0.3908%
RON RON 4.3370 -0.2232%
UAH UAH 0.6877 0.0873%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile