Logo Realitatea.md

Dificultăţile exportatorilor de nuci, subiectul unei întruniri la Ministerul Economiei

08 Martie 2018, 10:23 // Economie

La Ministerul Economiei și Infrastructurii au fost discutate astăzi dificultățile întâmpinate de agenții economici la exportul de nuci pe piețele Uniunii Europene. La discuții au participat ministrul Chiril Gaburici, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului Vamal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Delegației UE la Chișinău, Asociației Europene de Business, dar și experți de nivel înalt ai UE.

Foto: Stirile ProTV

Ședința a fost organizată urmare a mai multor sesizări parvenite de la exportatori.

În cadrul discuțiilor, ministrul Chiril Gaburici i-a îndemnat pe exportatori să beneficieze de avantajele oferite de statutul de exportator aprobat, care permite exportul de mărfuri în regim preferențial fără a deține certificat de origine emis de Serviciul Vamal. Mai exact, exportatorul aprobat are dreptul să documenteze pe proprie răspundere originea preferențială a mărfurilor exportate prin completarea declarațiilor pe factură/declarațiilor de origine, indiferent de valoarea acestor mărfuri.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a încurajat exportatorii să solicite certificatele de origine preferențială a mărfurilor (EUR.1) la terminalele interne ale Birourilor vamale, pentru accelerarea și simplificarea procedurii de export, dar și pentru evitarea blocajelor în punctele vamale. Aceste certificate confirmă originea mărfurilor, exportatorii sunt scutiți de taxele vamale și beneficiază astfel de avantajele oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între Republica Moldova și Uniunea Europeană. În context, s-a  menționat că ANSA verifică calitatea mărfurilor de la etapa de producere până la export.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5042 0.0000%
USD USD 17.7545 0.0000%
RUB RUB 0.2507 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6640 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile