Logo Realitatea.md

Din ce cauză au loc cele mai multe accidente în Chișinău și cum pot fi reduse

18 Septembrie 2020, 17:50 // Auto

Principala cauză a producerii accidentelor rutiere în municipiul Chișinău rămâne a fi neacordarea priorității pietonilor. Doar în perioada ianuarie – august  2020, în capitală s-au produs 477 de accidente rutiere, în urma cărora 20 de persoane au decedat, iar 539 au fost traumatizate. O notă analitică realizată recent vine să ofere o serie de recomandări pentru a micșora numărul accidentelor rutiere.

Foto simbol

Pietonii reprezintă grupul cel mai vulnerabil, motiv pentru care trebuie depuse eforturi adiționale de securizare a trecerilor de pietoni, pentru a reduce accidentele de acest gen, se arată în nota analitică realizată de Stanislav Ghilețchi, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

În comparație cu anul 2018, în anul 2020 ponderea acestor accidente a crescut cu 10%, atingând cota de 26% din numărul total de accidente înregistrate în municipiu. 

Potrivit lui Stanislav Ghilețchi, printre problemele care facilitează producerea accidentelor, se numără:

 • Infrastructura stradală neadecvată

 • Vizibilitatea redusă în intersecții

 • Marcajul rutier confuz 

 • Iluminarea redusă a trecerilor de pietoni 

Reieșind din analiza făcută, autorul notei analitice vine cu o serie de recomandări:

 1. Instalarea pilonilor și aplicarea marcajului rutier care ar interzice parcarea în nemijlocită apropiere a intersecțiilor și trecerilor de pietoni.

 2. Elaborarea manualului de bune practici pentru construcția/reamenajarea trecerilor de pietoni pentru stabilirea cerințelor și standardelor: pentru vizibilitate, iluminat, lățimea trotuarului, indicatoarele rutiere și marcajul rutier.

 3. Elaborarea planurilor de investiții pentru drumuri mai sigure, efectuarea auditului siguranței rutiere și evaluarea constantă a intersecțiilor periculoase în scopul reducerii numărului de accidente și victime.

 4. Îmbunătățirea și consolidarea capacităților întreprinderilor municipale pentru a sprijini implementarea acțiunilor care să crească accesibilitatea și siguranța în trafic.

 5. Aplicarea corectă a marcajului rutier și redimensionarea străzilor, astfel încât să fie evitate porțiunile de drum care au doar câte o bandă pe fiecare sens lățimea căreia variază între 5m și 6m.

 6. Continuarea programului de iluminare a trecerilor de pietoni din municipiul Chișinău, pentru atingerea unui grad de cel puțin 60% din numărul total de treceri de pietoni din capitală.

 7. Transpunerea Viziunii Zero în politicile elaborate la nivel local: (a) micșorarea distanțelor de traversare prin extinderea bordurilor sau construcția de insule pietonale.

Doar în anul 2019, în accidente rutiere au decedat 277 de persoane. Potrivit datelor oferite de poliție, în perioada ianuarie – august  2020, în capitală s-au produs 477 accidente rutiere, în urma cărora 20 de persoane au decedat, iar 539 au fost traumatizate.

Analiza a fost elaborată  în cadrul proiectului IPRE „Analize Tematice a politicilor publice", realizat cu susținerea Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova. Opiniile reflectate în prezenta publicație aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia KAS.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile