Logo Realitatea.md

Din mână, în mână...Cum au fost transmiși cei 2 mii de euro, oferiți de Scarlat pentru ca un magistrat să îi dea o soluție favorabilă

29 Martie 2019, 16:34 // Societate

Medicul obstetrician ginecolog Vadim Scarlat, învinuit în dosarul "mitei pentru judecători" de trafic de influență, și-a aflat pedeapsa pe 11 martie, când magistrații Judecătoriei Buiucani l-au obligat să achite o amendă în valoare de 2300 de unități convenționale, echivalentul 115 mii de lei sau aproape șase mii de euro. Pe site-ul Judecătoriei Buiucani a fost făcută publică decizia motivată, potrivit căreia Scarlat, prin intermediul unui asistent judiciar, soția căruia i-a fost pacientă, ar fi oferit unui magistrat mită de două mii de euro, ca acesta să emită o soluție favorabilă într-un dosar penal în care medicul avea calitate de învinuit.

Foto: digita.media

Medicul Vadim Scarlat și-a primit pedeapsa în dosarul "mitei pentru judecători"

Astfel, conform deciziei motivate, Vadim Scarlat și asistentul judiciar Vitalii Furtună se cunoșteau de doi ani de zile. Scarlat ar fi fost medicul soției lui Furtună. Acesta i-ar fi acordat acesteia consultații legate de conceperea unui copil, sarcină, totdată, ar fi ajutat-o să aducă pe lume cei doi copii pe care îi are. 

Vadim Scarlat s-ar fi adresat lui Vitalii Furtună pentru consultanță juridică în calitatea sa de învinuit în cadrul urmăririi penale nominalizate în privința sa. Doctorul avea calitate de învinuit într-un dosar aflat în gestiunea Procuraturii Chișinău, pentru încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acodare a asistenței medicale, soldat cu decesul unui nou-născut. 

Pentru a evita efectuarea unei expertize medico-legale peste hotare, în București România, Scarlat i-a cerut lui Furtună care era la acel moment asistent judiciar la Curtea de Apel Chișinău. Fiindu-i recunoscător pentru serviciile acordate soției sale, Vitalii Furtună, sub pretextul că are influențe asupra judecătorilor, ce ar putea interveni întru soluţionarea chestiunii abordate, a luat de la Vadim Scarlat suma de două mii de euro.

"Aşadar, Furtuna Vitalii, având o obligaţie morală în semn de recunoştinţă faţă de asistenta medicală acordată de către Scarlat Vadim soţiei sale pe parcursul ultimilor doi ani, şi folosindu-se de relaţiile sale în cadrul autorităţii judecătoreşti în scopul de a-1 avantaja pe Scarlat Vadim, cunoscând despre faptul că plângerea acestuia a fost repartizată pentru examinare în ordinea prevederilor art. 313 Cod de procedură penală, judecătorului de instrucţie din Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Svetlana Tizu, şi despre faptul că, judecătoarea din cadrul Curţii de Apel Chişinău, Liubovi Brînza se afla în relaţii apropiate cu Svetlana Tizu, la 04.09.2018 s-a adresat către Liubovi Brînza, cu care el activa, ca aceasta să intervină în calitate de mijlocitor către Svetlana Tizu întru adoptarea unei încheieri în favoarea lui Scarlat Vadim, promiţând şi oferind suma de 2000 euro, care anterior i-a oferit-o Scarlat Vadim", se arată în decizia Judecătoriei Buiucani.

Liubovi Brînză a fost de acord să intervină pe lângă Svetlana Tizu, pentru a o convinge să ia o decizie în favoarea lui Vadim Scarlat. Cele două s-au întâlnit în aceeași seară, iar Tizu a acceptat "târgul". Pe 8 septembrie 2018, Svetlana Tizu și-a luat cei două mii de euro prin intermediul mijlocitorului Liubovi Brînză.

Ca urmare, judecătorul în Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Svetlana Tizu, la 10 septembrie 2018 a admis integral plângerea lui Vadim Scarlat cu anularea ordonanţelor emise de către reprezentantul organului de urmărire penală precum şi de către procurorul în Procuratura mun. Chişinău, oficiul principal şi procurorul ierarhic superior, în aşa mod, fiind obţinut rezultatul urmărit de către Vadim Scarlat.

Audiat sub jurământ, Vadim Scarlat și-a recunoscut pe deplin vina. Obstetricianul ginecolog le-a spus judecătorilor că la data de 14 august 2015, activa în calitate de prim medic de gardă la Institutul Mamei și Copilului când a fost internată o femeie gravidă, cu complicații (n.r. Lia Cașcaval, care este nora fostei judecătoare Aurelia Parpalac). Scarlat a monitorizat gravida, iar după scurt timp a constatat suferință fetală. 

Copilul s-a născut viu totuși. Micuțul a fost transferat la reanimare, în stare gravă din cauza prolabării cordonului ombelical. Bebelușul a trăit două luni în secția de reanimare, după care a murit. 

După cele întâmplate, părinții copilului au depus o plîngere în diferite instanțe în privința lui Scarlat. După moartea copilului, cadavrul acestuia a fost transmis medicilor experți în comisie pentru întocmirea unei concluzii privind motivul decesului copilului. Astfel, în baza cererii familiei Parpalac s-a intentat în privința sa, un dosar penal pe baza elementelor constitutive a infracțiunii prevăzute de art. 213 Cod Penal, cu care el, nu a fost de acord. El a prezentat organului de urmărire penală atât ofițerului de urmărire penală cât și procurorului numeroase concluzii a experților de specialitate în privința acestui caz, care demonstrau nevinovăția sa.

Ulterior, de către urmărirea penală a fost dispusă efectuarea unei noi expertize medicale, fiind indicate întrebările înaintate de ambele părți, care urmau fi puse în fața experților. Expertiza medicală respectivă a dat răspuns la toate întrebările puse în fața experților. Peste o perioadă de timp, ofițerul de urmărire penală i-a comunicat lui Scarlat că, partea vătămată a solicitat numirea și efectuarea unei expertize în România, pe același fapt și cu aceleași întrebări, la care au fost date răspuns, de către medicii experți din mun. Chișinău, în rezultatul cărui fapt a fost emisă ordonanța privind numirea unei astfel de expertize în România. Astfel prin intermediul lui Vitalii Furtună, Vadim Scarlat a mituit judecătoarea pentru ca ea să refuze dispunerea unei expertize medico-legale la București. Banii ar fi fost transmiși înainte de examinarea contestației. 

În final, judecătorul ”remunerat” a admis integral plângerea învinuitului și a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat, fiind obținut rezultatul scontat. 

Vadim Scarlat și-a recunoscut integral vina. Inculpatul care a recunoscut săvârşirea faptelor indicate în rechizitoriu şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii şi de o reducere cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă.

Amintim că medicul Vadim Scarlat a fost reținut în octombrie anul trecut în dosarul "mitei pentru judecători". Împreună cu el, pe mâna oamenilor legii au mai ajuns cinci judecătoare. În dosar au mai fost vizați un procuror, un avocat , un inculpat și asistentul judiciar menționat mai sus. 

CITEȘTE ȘI:

O procuroră, o avocată și un medic! Cine sunt ceilalți suspecți reținuți în dosarul „coruperii judecătorilor”

Vadim Scarlat, trimis pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile