Logo Realitatea.md

Din secretar adjunct, Dodon l-a numit pe Nicolae Posturusu secretar general al Aparatului preşedintelui. Ce legătură are acesta cu Voronin

21 Noiembrie 2019, 14:26 // Societate

În numărul de mâine al Monitorului Oficial va fi publicat decretul prezidențial privind numirea în funcția de secretar general al Aparatului preşedintelui Republicii Moldova a lui Nicolae Posturusu, scrie Moldpres.

Foto: Nicolae Posturusu

Nicolae Posturusu a deținut până în prezent funcția de secretar general adjunct în cadrul Aparatului prezeidențial. Până la numire în funcție, în anul 2017, acesta a ocupat funcții publice, fiind șef al Aparatului directorului general al Serviciului Vamal din Guvernul Tarlev și șef al Secţiei analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Justiţiei, în timpul Guvernului Grecianîi. În anul 2007, înainte de a ajunge la Ministerul Justiției, Posturusu a fost numit președinte al grupului de lucru tehnic pentru implementarea componentei 4b (Prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul sistemului vamal) privind implementarea Planului Preliminar de țară al Republicii Moldova.

Acesta, de profesie este jurist, fiind avocat și, totodată, inclus în lista persoanelor care au dreptul să practice medierea. El a reprezentat interesele mai multor funcționari, inclusiv politicieni, în diverse litigii. Spre exemplu, în anul 2013 Posturusu a reprezentat interesele lui Mircea Buga, fostul director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), atunci când Comisia Națională de Integritate a examinat rezultatele controlului în privința acestuia despre eventuala încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, în cazul aprobării unui ordin comun al Ministerului Sănătății și CNAM cu privire la medicamentele compensate din flondurile asigurării obligatorii de stat. ANI a clasat atunci cauza în privința lui Buga.

Posturusu a fost și avocatul liderului PCRM, Vladimir Voronin, într-o cauză de chemare în judecată a primarului de Bălți, Renato Usatîi, în anul 2014, când îi cerea edilului să-și ceară scuze publice, să dezmintă acuzațiile aduse liderului comunist și să achite prejudiciul moral în sumă de 1 leu.

În anul 2015, acesta a fost conducătorul unei asociații obștești „Free Thinking”, înregistrată la Ministerul Justiției și care are ca scop „promovarea principiilor democratismului, supremației legii, transparenței și combaterii corupției, apărării și promovării drepturilor omului”.

NOTĂ: Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova este autoritatea publică care asigură asistenţa organizatorică, juridică, informaţională şi tehnică a activităţii Preşedintelui Republicii Moldova. Este finanţat de la bugetul de stat şi este condus de către secretarul general şi de către un secretar general adjunct, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova.

Secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova organizează şi conduce activitatea aparatului, reprezintă instituţia în relaţiile cu alte autorităţi publice şi instituţii ale statului, cu persoane juridice şi fizice, inclusiv de peste hotare, reprezintă Preşedintele Republicii Moldova în relaţiile cu instanţele judecătoreşti, asigură întocmirea agendei de lucru a Preşedintelui, asigură conlucrarea dintre subdiviziuni şi Cabinetul Preşedintelui şi asigură respectarea regimului secret.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile