Logo Realitatea.md

Dincolo de like-uri. Ex-ministru al Mediului, despre Nistru: Fără UE, nu vom obține de la ucraineni nicio vadră de apă în plus

13 Ianuarie 2021, 15:42 // Societate

Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului între 2015 și 2017, a atras atenția asupra unui subiect, dincolo de like-uri și share-uri, în urma vizitei oficiale a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski.

Foto simbol: agora.md

„Printre alte subiecte discutate și convenite de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a fost și (deja) cel mai sensibil subiect de pe agenda comună a statelor vecine “Problematica fluviului Nistru”. Toți s-au bucurat, au dat Like, au făcut Share, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple - “Moscova nu crede în lacrimi”, dar nici Kievul nu este mai lacrimogen”, atenționează Valeriu Munteanu într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit fostului ministru, Republica Moldova acuză de mai mulți ani „pe bună dreptate” Ucraina că eliberează după Novodnestrovsk foarte puțină apă, fapt ce distruge ecosistemul fluviului Nistru și pune în pericol aprovizionarea cu apă de calitate a Chișinăului. „În calitatea mea de fost ministru al Mediului cunosc în profunzime acest subiect, ce a fost abordat pentru prima dată la nivelul cel mai înalt (întâlnirea de la Kiev a primului ministru Pavel Filip cu președintele Petro Poroșenco), inclusiv la insistențele mele, dar am văzut atunci la Kiev și acest sentiment se păstrează până în prezent că în dialog bilateral, fără mediere europeană nu vom reuși să urnim carul din loc și nu vom obține de la ucraineni nici o vadră de apă în plus”.

Ucraina invocă, războiul cu Federația Rusă din estul țării și în mod implicit necesitatea asigurării independenței energetice, „iar după ce camerele de luat vederi pleacă și dialogul devine mai “concret” înțelegi că în joc sunt sute de milioane de dolari și intersecții împăienjenite dintre oligarhii ucraineni cu interese în domeniul energetic, care sunt mereu cu mâna pe pulsul subiectului”.

În concluzie, Valeriu Munteanu și-ar reiterat opinia că pentru a avansa cât de puțin în problematica Nistrului trebuie să atragem Ucraina în dialog multilateral, cu participarea UE.

La acest subiect:

Roadele vizitei Maiei Sandu în Ucraina. Prin postul Cosăuți-Yampil va fi construit un pod pentru a face mai ușor legătura dintre Chișinău și Kiev

Președinta Maia Sandu, revenită de la Kiev, prezintă rezultatele vizitei oficiale

Citeste tot despre: like, Nistru, UE
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile