Logo Realitatea.md

Directoarea gimnaziului din Hiliuți, unde a fost inaugurat un veceu prin tăierea panglicii roșii, a fost sancționată (VIDEO)

24 Septembrie 2020, 10:54 // Actualitate

Directorul gimnaziului din satul Hiliuți, raionul Rîșcani, Ana Matei, unde săptămâna trecută a fost inaugurat un veceu în prezența președintelui raionului, primarului localității și a deputatului socialist Vladimir Mizdrenco, ales în Circumscripția electorală uninominală nr. 4, Rîșcani, a fost sancționată pentru încălcarea deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Despre aceasta a anunțat directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Vasile Guștiuc.

Astfel, potrivit lui Guștiuc, în perioada 16-22 septembrie, speciliștii ANSP cu drept de control au efectuat 101 verificări inopinate la diverse obiective ale economiei naționale care sunt pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice.

Astfel, au fost supuse verificărilor:

  • 26 instituții de învățământ;
  • 24 obiective de comerț;
  • 17 frizerii;
  • 16 instituții medicale;
  • 11 obiective industriale (de producere);
  • 5 farmacii;
  • 2 alte instituții.

În urma verificărilor efectuate la aceste obiective, în 21 de cazuri au fost stabilite „diverse abateri de la normele prestabilite și aprobate de către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică”, a precizat șeful interimar al ANSP. Au fost atestate abateri în cadrul a 5 instituții de învățământ; 8 obiective de comerț; 7 obiective de producție și o frizerie.

Ca urmare a abaterilor atestate, specialiștii ANSP au aplicat 16 procese-verbale de contravenție administrativă. Opt dintre acestea au fost aplicate la obiectivele de comerț, șapte în cadrul obiectivelor de producere și industrie și un proces verbal a fost aplicat unui manager a unei instituții de învățământ.

„Aici aș deschide paranteza și ași menționa că a fost supus contravenției managerul gimnaziului din localitatea Hiliuți, Rîșcani, care a admis încălcări flagrante de la acele prevederi aprobate prin instrucțiunea privind redeschiderea și activitatea instituțiilor de învățământ preuniversitar”, a menționat Vasile Guștiuc.

El a mai precizat că, cu regret, se constată și faptul că, continuă să fie atestate „în mare parte aceleași abateri care nu o dată au fost reiterate și asupra cărora nu o dată ne-am pronunțat”: cazuri când în instituții se admit persoane în lipsa triajului sau termometriei efectuate la intrare; lipsesc substanțele dezinfectante accesibile persoanelor care vin la instituțiile respective; personalul activează în lipsa echipamentului de protecție, fără aplicarea corectă a măștii de protecție sau în lipsa acesteia.

Amintim că săptămâna trecută, președintele raionului Rîșcani, Vasile Secrieru (membru PSRM) a plasat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii care a bulversat opinia publică. În special, în una dintre acestea, președintele raionului alături de primarul satului Hiliuți, Alexandru Sandu (membru PAS) și deputatul Vladimir Mizdrenco (membru PSRM) au inaugurat un veceu prin tăierea panglicii roșii, care era ținută de doi elevi din clasele primare. În poză apărea și directoarea instituției, Ana Matei, despre care se spune că ar fi membră a Partidului Democrat. Deși erau într-un spațiu închis, doar unul dintre cei prezenți nu poartă măști de protecție.

Vedeți și: Fotografia care a bulversat societatea! Oameni publici taie panglica unui veceu dintr-un sat din raionul Rîșcani

Avocatul Poporului, despre folosirea copiilor la „inaugurarea unui veceu prin tăierea panglicii roșii”: O mostră a lipsei de bun-simț

Ministerul Educației s-a autosesizat după inaugurarea cu mult fast a WC din Rîșcani. Șarov: „Este revoltător. Nu pot găsi explicații”

Trei socialiști, despre colegul său și WC-ul. Au recunoscut că a fost PR. Promit să arate cifre, dar nu poze

(doc) Ce reacție a avut Dodon, după ce a văzut ordinul ministrului Educației prin care a interzis activitățile politice în școli

Președintele r. Rîșcani a chemat-o „la covor” pe o profesoară din Hiliuți care a comentat „tăierea panglicii la WC”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile