Logo Realitatea.md

Directorul ANSP insistă ca Glavan să-și ceară scuze. Rezultatele diferite ale șase medici au o explicație logică

22 Mai 2020, 16:49 // Societate

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu o reacție oficială, în urma acuzațiilor aduse de deputata „Pro Moldova” Ruxanda Glavan, în ședința Parlamentului de ieri, precum că rezultatele testelor de laborator a șase medici ar fi eronate. Declarațiile sunt calificate drept nefondate. „Situația are o explicație absolut logică, iar învinuirile aduse personalului care munceşte cu responsabilitate în cadrul ANSP şi care mereu a dat dovată de profesionalism, sunt calomnioase şi înjositoare”, scrie într-un comunicat.

„Dacă aceste învinuiri ar fi avut drept scop de a preciza anumite erori sau de a aduce o claritate în situaţia menţionată, în baza unei informări corecte în prealabil și a unor argumente profesioniste, am fi luat-o ca pe o critică constructivă, dar în lipsa lor, ANSP califică acest fapt ca pe o palmă usturătoare drept recompensă pentru muncă de 16-17 ore pe zi, inclusiv în fiecare week-end din luna martie până în prezent, recompensă pentru volumul de lucru colosal, de care nu ne-am plâns niciodată și pentru dedicația fiecărui laborant care a ajuns să trăiască, practic, la locul de muncă, recompensă pentru că ne-am făcut conștiincios şi responsabil munca, rămânând în umbră de cele mai multe ori și pentru că nu am pus în cap de masă doleanțele politice sau intrigile de sistem. Ieri, cu toții am înțeles că în Republica Moldova cuvântul „scrupule” este unul de domeniul fanteziei, iar dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât acuzațiile denigratoare vin de la un om care a stat la cârma sistemului de sănătate și, teoretic, în situația de față, ar trebui să cunoască mai bine decât oricine provocările cu care se confruntă astăzi medicii noștri”, a declarat directorul ANSP, Nicolae Furtună.

„Aș fi trecut, poate, cu vederea ponegrirea mea personală pe rețelele de socializare de către dna deputat, prin distribuirea unor informații neadevărate și calomnioase. Dar din moment ce atacurile au luat amploare afectând colectivul de oameni pe care îl am nu în subordine şi cot la cot cu mine în lupta cu pandemia, luptă care numai noi știm cât efort, răbdare și silință ne costă, mă simt obligat să reacționez exact în aceeași manieră: deschis, public, acuzând de dezinformare și solicitând scuzele de rigoare. Ei nu cer aplauze, deși le merită, exact ca și ceilalți medici care îngrijesc de bolnavi. Dar ei, cu siguranță nu merită subaprecierea oamenilor de stat care pot influența o întreagă societate, ei nu merită să aibă o stare de spirit mai deplorabilă decât o au deja, ei nu merită titlul de „țap ispășitor” în luptele politice pe care nu ei le duc. În acest context, îndrăznesc să solicit dnei Glavan, ex-ministru al sănătății, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, să aducă scuze publice colectivului de medici din cadrul ANSP pentru ponegrire și înjosire în spațiul public și pentru dezinformarea opiniei publice privind gestionarea situației epidemiologice din țară. Totodată, venim cu îndemnul în adresa dnei deputat de a se abține pentru viitor de la acuzații ofensatoare, neargumentate și menite să destabilizeze situația și așa încordată din țară”, a adăugat Nicolae Furtună.

Realitatea.md amintește că, în cadrul ședinței din plen când s-a făcut public că deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc are coronavirus și speakera Zinaida Greceanîi a propus ca toți parlamentarii să treacă testul la laboratorul ANSP, deputata Ruxanda Glavan a dat de înțeles că nu are încredere în rezultatele Agenției.

Aceasta a povestit că șase lucrători medicali din cadrul Institutului de Medicină Urgentă au făcut testul la laboratorul ANSP și au primit rezultate pozitive, iar atunci când au mers la un laborator privat, au primit rezultate negative. Lucrătorii medicali au efectuat testarea repetată la laboratorul ANSP și a doua oară au primit deja rezultate negative.

Deputata a solicitat explicații de la directorul ANSP care era prezent la ședință, însă Nicolae Furtună nu a luat cuvânt. Ba mai mult, Zinaida Greceanîi a intervenit și a îndemnat-o pe Ruxanda Glavan să se testeze la laboratorul în care are încredere.

A doua zi, înainte de reacția oficială a ANSP, la conferința de presă organizată de Ministerul Sănătății, specialiștii din cadrul laboratorului Agenției au explicat că rezultatele au fost diferite, pentru că acestea depind de mai mulți factori, cum ar fi: etapa de colectare, transportare, păstrare și folosire a recipientelor.

Laboratorul ANSP are acreditare de la Organizația Mondială a Sănătății.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile