Logo Realitatea.md

Directorul liceului „Orizont”, despre reținerea sa: „Presupun că totul se rotește în jurul finanțării Turciei pentru reconstrucția Președinției”

05 Aprilie 2018, 12:56 // Politica

La aproape un an de la solicitarea autorităților turcești de a închide liceele „Orizont” din R. Moldova, la 31 martie 2018, directorul instituției este reținut la Aeroportul Internațional Chișinău.

Timp de 7 ore, Turgay Șen este, mai întâi, interogat de către ofițerii Serviciului Informații și Securitate (SIS) a R. Moldova, apoi - audiat de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), iar ulterior eliberat cu interdicția de a părăsi țara pentru următoarele 10 zile, scrie ZdG.md.

Potrivit sursei citate, conducerea PCCOCS refuză să ofere detalii despre dosar din cauză că „investigațiile sunt la etapa inițială”. Între timp, directorul liceului spune că dosarul penal în care acesta are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”.

Foto: orizont.org

Mai mult, Turgay Șen presupune că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei. 

În acest sens, adjunctul șefului PCCOCS, Vitalie Busuioc, întrebat când a fost inițiată investigația pe cauza dată, a declarat că nu are dreptul să ofere astfel de detalii. „Sigur că dacă în comunicat este prevăzut faptul că dumnealui a fost audiat, există o cauză penală, în cadrul căreia efectuăm anumite investigații, pe care nu putem, în prezent să o facem una publică sau să oferim mai multe detalii. În momentul în care investigațiile sunt la etapa inițială, nu putem să spunem care este statutul dumnealui, ce acțiuni facem, pentru că deja o să facem o investigație publică, iar noi nu urmărim acest lucru.

Codul de procedură penală ne oferă anumite posibilități să facem anumite detalii publice în momentul în care avem anumite realizări cu aplicarea unor măsuri preventive sau efectuarea unor percheziții. Nu suntem la această etapă și alte detalii nu vă pot oferi în prezent”, a punctat acesta.

Detalii despre cum a avut loc reținerea, cauza penală inițiată în noiembrie 2017, modul în care autoritățile turcești au cerut R. Moldova să închidă rețeaua de licee „Orizont” și cine sunt fondatorii liceului „Orizont” din țară, citiți AICI.

CITEȘTE ȘI:

Directorul Liceului Teoretic „Orizont” din Capitală, reținut pe Aeroportul din Chișinău de oamenii legii

(UPDATE) Managerul Liceului „Orizont” a fost eliberat, însă a primit interdicția de-a părăsi țara

Citeste tot despre: liceul Orizont, reținere, Turgay Șen
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile