Logo Realitatea.md

Directorul regional al OMS pentru Europa, la Chișinău: "Vom face front comun și nu vom permite modificarea legii anti-tutun în Parlament" (Video)

03 Aprilie 2017, 18:04 // Societate

În cadrul Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est, care se desfășoară timp de două zile la Chișinău, ministra Sănătății a Republicii Moldova, Ruxanda Glavan, și Directoarea regională a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au oferit mai multe date despre eveniment. Cele două părți susțin că vor discuta cu Miniștrii Sănătății din Europa despre bolile transmisibile, dar și fumatul, care ar aduce mai multe daune în PIB-ul țării.

Ministra Sănătății a Republici Moldova a spus că va discuta cu Miniștrii Sănătății a celor nouă state, prezenți în Moldova, despre protejarea sănătății publice. La finalul Forumului, oficialii prezenți urmează să semneze un acord și se va numi "Declarația de la Chișinău".

"Din cauza globalizării, maladiile au devenit tot mai greu de depistat. În ultimii ani au apărut și infecții noi care nu au tratamente și provoacă un număr mare de decese prin rândurile populației apte de muncă. Adoptarea declarației trebuie să aibă un impact pozitiv. Ne propunem să unim eforturile pentru a combate HIV, Tuberculoza și Hepatitele virale. Vom întreprinde măsuri pentru a reduce consumul de alcool și de droguri. Cel mai important este să avem acțiuni concrete", a spus Ruxanda Glavan.

Directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, a spus că vor aborda și alte probleme majore care macină societatea, printre care se numără obezitatea, bolile sexual transmisibile, fumatul și afecțiunile mintale în rândul tinerilor. De asemenea, oficialul a spus că va trebui să fie monitorizați refugiații în privința stării de sănătate. 

"Avem multe pierderi din cauza tutunului. Există multe probe care demonstrează pierderile pe care le are un stat din cauza fumatului. Dar există și date care arată că sectorul privat nu are de pierdut din această lege. Vom susține Ministerul Sănătății și vom face front comun, pentru a nu permite modificarea legii anti-tutun în Parlament. Vom susține Moldova și spun concis că din cauza tutunului, țara se află cu 1 % din PIB pierdere", a spus Zsuzsanna Jakab.

De altă parte, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa a ținut să felicite țara noastră pentru succesele obținute în vederea procurării și accesul la medicamente, deoarece toate statele din Uniunea Europeană ar avea ce învăța de la noi.

Realitatea.md amintește că, la Chișinău se desfășoară în premieră cel de-al patrulea Forum al Miniștrilor Sănătății, organizat de Președinția, Comitetul Executiv și Secretariatul Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est, în colaborare cu Biroul Regional OMS pentru Europa. Evenimentul este găzduit de Guvernul Republicii Moldova și se va încheia mâine, când va foi semnat un acord comun.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile